DO KASNO U NOĆ

Publika u Banjoj Luci uživala u muzejskim programima

Najviše pažnje publici je privukao dio u vezi sa vještačkom inteligencijom

Dio sinoćnjeg programa. Fena

FENA

19.5.2024

Posjetioci manifestacija koje su povodom evropske “Noći muzeja” priredili Muzej savremene umjetnosti RS i Muzej umjetnosti RS u Banjoj Luci imali su priliku da uživaju do kasno u noć sinoć.

U Muzeju savremene umjetnosti RS program je počeo u 20 sati predavanjem Uroša Krčadinca o projektima generativne i algoritamske umjetnosti "Androidi ne sanjaju ništa". On je publici predstavio svoje projekte na kojima je radio posljednjh 15 godina, postavljajući pitanje da li smo svjesni da besplatno radimo za digitalni marketing dok bijemo svoje bitke na internetu.

Najviše pažnje publici je privukao dio u vezi sa vještačkom inteligencijom, a Krčadinac smatra da je sam termin pretenciozan i da se zapravo radi o našem radu, podacima koje smo ostavili, rečenicama koje smo zapisali, ali da sve zasluge sebi prisvaja mala ekipa iz Silicijumske doline, odnosno nekoliko injženjera, biznismena.

- To ne znači da se trebamo odreći svih tih algoritama. Naprotiv, treba je primijeniti u medicini, nauci, obrazovanju i da u tome učestvuju svi ljudi, a ne samo nekolicina koja još više koncentriše moć - rekao je Krčedinac.

Jedna od njegovih dilema koju je podijelio sa publikom jeste da li ćemo uskoro moći da prepoznamo svoje emocije ako ih ne izrazimo kao kliše.

Istovremeno je publika mogla da posjeti aktuelnu izložbu "Licem u lice" grafičkog dizajnera Mirka Ilića. Na samom objektu Muzeja savremene umjetnosti bio je 3D video-maping autora Mladena Đukića, dok je DJ Marko Vuković priredio muzički vremeplov.

Istovremeno su posjetioci u Muzeju umjetnosti RS mogli da pogledaju izložbu "Zlatno doba rokenrola", autora Tamare Lukač Lazarević.

Za najmlađe su organizovane kviz igre i radionice u vezi s ovom izložbom, a potom i koncert benda Perfekt strejndžers.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.