REGION

Tragedija u Sloveniji: Poginula u skoku s padobranom

Avaz.ba

13.6.2017

U padobranskoj nesreći, koja se dogodila u Sloveniji, tragično je nastradala 34-godišnja Marina Matić iz Pule. Marina Matić je bila profesorica biologije u jednoj italijanskoj osnovnoj školi. Prilikom skoka iz aviona otkazala su joj oba padobrana.

Na sportskom aerodromu Bovec u Sloveniji prošle nedjelje nastupilo je stotinjak padobranaca u skokovima iz aviona s 4.000 metara visine.

Prema nezvaničnim podacima koje su prenijeli slovenski mediji, Marina je pri skoku u grupi od deset padobranaca imala poteškoće s glavnim padobranom, koji je odbacila u vazduhu, a rezervni padobran nije uspjela da otvori.

Pilot Damijan Cehner iz kompanije Aviofun izjavio je da nije uopće znao šta se dogodilo sve dok se nije vratio na aerodrom. Tek tada je primijetio da ostali padobranci trče prema unesrećenoj ženi koja je ležala na aerodromu. Izjavio je da je njegova uloga samo prijevoz, dok je sve ostalo stvar klubova odnosno padobranaca koji sami organiziraju i naručuju letove, kao što je bilo i u ovom slučaju.

Nesretna djevojka je u prijepodnevnim satima već jednom skočila, da bi kasnije u grupi sa sedam drugih padobranaca učestvovala u stvaranju lika na nebu.

Po razdvajanju, odbacila je glavni padobran, te joj se potom zakomplikovalo otvaranje rezervnog padobrana.

Nakon iskakanja iz aviona, grupa od šest padobranaca izvela je lik držeći se za ruke u slobodnom padu do visine od 1.500 metara. Na visini od gotovo 1.000 metara padobranci su pustili ruke i započeli s otvaranjem padobrana, međutim padobran tragično stradale nije se otvorio, i zato je na visini od gotovo 800 metara odbacila glavni padobran te je nakon toga automatski započela otvaranje rezervnog padobrana.

Međutim, zbog poteškoća pri otvaranju rezervnog padobrana, kada se traka za otvaranje obavila oko njenog tijela, nije uspjela da otvori rezervni padobran.

Nesretna padobranka je oko 12.15 u slobodnom padu pala na travnatu površinu na jugozapadnom dijelu piste te je zbog težine zadobivenih povreda na mjestu preminula.

Tragično nastradala padobranka bila je nosilac sportske dozvole za skakanje padobranom i ranije je bila članica Aerokluba Cumulus. Poslednjih godina navodno nije bila članica nijednog kluba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.