REGION

Slovenija: Rasprava zbog piva Tito i Jovanka

Avaz.ba

8.8.2017

Pivara Komunajzer, što na slovenskom znači stari komunist, dobila je besplatnu reklamu kad je na Facebooku objavljena fotografija iz prodavnice u Ljubljani gdje se na polici nalazi njihovo svijetlo pivo 'Tito', a uz njega gorko, pšenično naziva 'Jovanka'. 

Oko toga se odmah razvila javna rasprava je li u Sloveniji dozvoljeno na taj način komercijalizirati vodeće osobe prošlog sistema.

Posebno je osjetljivo ime bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita koji je za desne političare komunistički diktator, a za lijeve čovjek zaslužan za samostalnu Sloveniju u današnjem granicama s Prekmurjem, Piranom, Koprom i morskom obalom.

Na kritike da su svojim potezom razveselili jugonostalgičare, iz trgovačkog lanca Lidl odgovorili su da nikako nisu htjeli podizati političke emocije među svojim potrošačima, odnosno da ne žele politiku u svojim prodavnicama u kojima kupuju i lijevi i desni, pišu novine Demokracija. 

Sporne vrste piva bile su izložene u sklopu prezentacije tzv. craft piva 50-ak slovenskih proizvođača, kažu u Lidlu.

Radi se o pivskim brendovima malih serija koje nude porodične mikropivovare. Sve se odvijalo početkom augusta, kada se slavi dan piva, pa su tako jedno vrijeme imali i Tita i Jovanku.

Presudom ustavnog suda iz 2011. u Sloveniji više nije dopušteno imenovanje novih ulica i trgova po bivšem jugoslovenskom predsjedniku, dok općine i gradovi koji nisu mijenjali stare nazive mogu sami odlučivati hoće li tako ostati ili će ukloniti table s imenima Tita i njegovih suradnika, prenosi 24sata.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.