ŽUSTRA RASPRAVA

Izjava hrvatske zastupnice o Tuđmanu izazvala buru u Saboru

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić zatražio je od Peović javno izvinjenje.

Peović: Šokirala kolege i javnost. Pixsell

Avaz.ba

24.9.2020

Zastupnica Radničke fronte u Hrvatskom saboru Katarina Peović izazvala je buru reakcija i osuda kolega, opaskom na račun Franje Tuđmana.

Ona je pitala je li prikladno da univerzitet odbrane i nacionalne sigurnosti, koji se planira osnovati, nosi ime prvog hrvatskog predsjednika.

- Je li prikladno ime novog sveučilišta dr. Franjo Tuđman, s obzirom da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je on sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu - zapitala se Peović nakon što je ministar odbrane Mario Banožić u Saboru predstavio zakon o osnivanju tog sveučilišta.

Banožić je odgovorio da je „ime vrhunski odabrano jer riječ o prvom hrvatskom predsjedniku“. Potom je uslijedila serija zastupničkih reakcija, javljaju hrvatski mediji.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić zatražio je od Peović javno izvinjenje.

Zastupnici u nevjerici. Arhiv

- Nećemo dozvoliti da pojedini zastupnici svoje frustracije i žal što je stvorena hrvatska država izražavaju tako da klevetama i lažima govore o utemeljitelju moderne i suverene Hrvatske - istaknuo je Bačić.

Naglasio je kako je Tuđman jedan od najvećih hrvatskih sinova, te da HDZ neće dozvoliti da se na njega klevetama i lažima nabacuju "oni koji su ideološki i svjetonazorski nasljednici SKJ, kojima i danas petokraka znači više nego povijesni hrvatski grb".

Žestoko su na izjave Peović reagirali i Marijan Pavliček (HKS) i Stipo Mlinarić Ćipe (Domovinski pokret), te brojni drugi zastupnici.

Oni su branili Tuđmana a ujedno su ustvrdili da je „Tito dokazani zločinac“.

- Upravo smo čuli najskandalozniju izjavu u povijesti Sabora - izjavio je Hrvoje Zekanović iz stranke Hrvatski suverenisti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.