I ZA GRAĐANE BIH

Ako planirate putovati u susjednu Srbiju imajte na umu da je za strance obavezan PCR test

Epidemiolog Predrag Kon pozvao je građane Srbije da se suzdrže od masivnijih okupljanja, naglasivši da popuštanja mjere još neće biti

Odlukom srbijanske vlade od 20. decembra za ulazak stranaca na teritorij Srbije bit će obavezan negativan PCR. Arhiv

N. Aj.

16.12.2020

Krizni stožer srbijanske vlade za borbu protiv Covida-19 ne razmišlja o ublažavanju mjera jer je epidemiološka situacija još "izvanredna, a povremeno i katastrofalna", unatoč pokazateljima pada broj novozaraženih koronavirusom, izjavio je član stožera epidemiolog Predrag Kon. 

On je za "Pink" rekao kako se jasno vidi da je prošao "epidemiološki maksimum", ali i upozorio da zemlja ulazi u razdoblje koje će trajati duže nego što se očekivalo jer "krivulja zaražavanja" ne opada brzo. 

U Srbiji je trenutno na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom prostoru, ograničenje radnog vremena do 17 sati tokom sedmice, a vikendom se ne radi od 17 sati u petak do ponedjeljka u pet ujutro, uz iznimku trgovina, apoteka i benzinskih crpki, ali samo za točenje goriva.

Kon je istaknuo da se u posljednje vreme na respiratorima nalazi oko 300 pacijenata, što govori o velikom opterećenju odjela intenzivne njege u Covid bolnicama, na kojima je 15. decembra bilo više od 9.000 hospitaliziranih s dijagnosticiranim Covidom-19. 

Kon: U Srbiji je trenutno na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom prostoru. Arhiv

On je kao "popis dobrih, ali nerealnih želja" odbacio mogućnost ublažavanja mjera na predstojećoj sjednici Kriznog stožera u petak, rekavši kako je "iznimno važno osloboditi pritiska bolnice i odjele intenzivne njege".

- Tek kad se dovoljno spusti krivulja zaraze mogli bismo razgovarati o ublažavanju mjera - rekao je Kon.

Pozvao je i građane da se suzdrže od masovnijih okupljanja tokom skorijih praznika. Odlukom srbijanske vlade od 20. decembra za ulazak stranaca na teritorij Srbije bit će obavezan negativan PCR, što se odnosi i na građane Bosne i Hercegovine.

Srbijanski državljani mogu ući i bez testa, ali u tom slučaju moraju provesti 10 dana u izolaciji, dok zdravstvenim vlastima ne predoče dokaz da su u međuvremenu negativno testirani na Covid-19. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.