BILA SUVLASNIK

Slovenija prodala Srbiji udio u ambasadi i rezidenciji bivše SFRJ u Bernu

Slovenija je, kao suvlasnik 14 odsto nekretnina, prihvatila ponudu i prva od država nasljednica potpisala kupoprodajni ugovor sa Srbijom, objasnilo je Ministarstvo vanjskih poslova

Slovenija je potpisala ugovor o prodaji suvlasničkog udjela u objektu u Bernu. Ambasada Slovenije u Bernu

N. Aj. / Anadolija

8.12.2021

Slovenija je potpisala ugovor o prodaji suvlasničkog udjela u objektu u Bernu, u kojem je bila smještena ambasada i rezidencija bivše SFRJ, javlja Anadolu Agency (AA).

Države nasljednice dobile su ponudu od 7,47 miliona eura za imovinu. Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova, Slovenija je dobila nešto više od milion eura.

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova, države nasljednice su 2016. godine dogovorile prodaju ukupno pet nekretnina bivše SFRJ, uključujući i diplomatsko predstavništvo bivše SFRJ u Bernu. Za to vrijeme interesovanje za nekretninu iskazali su i pojedini potencijalni kupci, koji, međutim, nisu dali konkretnu ponudu.

Imanje u ulici Seminarstrasse 5 izgrađeno je 1978. godine za diplomatsku misiju bivšeg Commonwealtha. Prostire se na dvije etaže i potkrovlje, površine 1835 metara kvadratnih. Zgrada svojom karakterističnom arhitekturom izdvaja se od okolnih nekretnina, Kanton Bern ju je uvrstio na listu zaštićenih objekata 2017. godine, opisalo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Ove godine interesovanje za kupovinu imovine iskazala je i Srbija, koja ima imovinu i za potrebe svog diplomatskog predstavništva. Ponuda Srbije bila je na nivou procjene koju je za nekretninu pripremila ovlašćena agencija za procjene vrijednosti, odnosno 7,78 miliona švajcarskih franaka ili 7,47 miliona eura. Slovenija je, kao suvlasnik 14 odsto nekretnina, prihvatila ponudu i prva od država nasljednica potpisala kupoprodajni ugovor sa Srbijom, objasnilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Do sada su države nasljednice uspješno prodale i nekretnine bivše SFRJ u Tokiju, Bonu i Njujorku. Kao posljednja od zajedničke prodaje, u toku je prodaja Misije bivše SFRJ u Njujorku, čija se realizacija očekuje u prvom kvartalu naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.