PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović: Zbog ruske agresije na Ukrajinu probudilo se i osnažilo evropsko jedinstvo

To budi nadu da će se sa dodatnom pažnjom i sa izdašnom podrškom Evropska unija okrenuti zapadnom Balkanu, rekao je Đukanović

Anastasiadesim i Đukanović. CDM

E. Ć. / CDM

5.4.2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas sa prvim čovjekom Kipra Nikosom Anastasiadesimom. 

Nakon sastanka uslijedilo je obraćanje medijima, a Đukanović je rekao da je ohrabrujuće ono što je čuo od predsjednika Kipra "da se na tragu ove zaista neprijatne situacije koju svi u Evropi osjećamo, kroz agresiju Rusije na Ukrajinu, probudilo evropsko jedinstvo, da se osnažila odlučnost, efikasnost u zajedničkom djelovanju.

- To budi nadu da će se sa dodatnom pažnjom i sa izdašnom podrškom Evropska unija okrenuti zapadnom Balkanu, nastaviti politiku proširenja i obezbijediti ono što nam je zajednički cilj, a to je ujedinjenje Evrope. Mi mislimo da je to put za pouzdaniju evropsku stabilnost i da je to put za evropsku konkurentnost na globalnoj sceni - istakao je Đukanović.







Mediteranska pozicija nudi mnogo mogućnosti

Đukanović je kazao da je ovo prva posjeta predsjednika Kipra Crnoj Gori i da se ova posjeta događa svega nekoliko dana nakon obilježavanja 15. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

- Mi sarađujemo i u bilateralnoj ravni, naravno dijeleći vanjsku i bezbjednosnu politiku EU čija je već punopravna članica Kipar, sarađujemo i kroz taj format, sarađujemo i kroz format malih evropskih zemalja u raznim oblastima, a kao što sam kazao, već smo ocijenili da postoji ozbiljan potencijal za dalji razvoj te saradnje.

Mi ga prije svega vidimo u ekonomiji jer mislimo da su privredne strukture naših zemalja prilično slične i da turizam i u jednom i u drugom slučaju predstalja noseću privrednu granu i da postoji ozbiljna mogućnost za razmjenu iskustava i za dalje unapređenje onog što su naša ostvarenje, i jedne i druge zemlje u toj oblasti. 

Također, ocijenili smo da naša mediteranska pozicija nudi puno mogućnosti za saradnju, pominjali smo morsko ribarstvo ali pominjali smo i pomorstvo u cjelini - dodao je predsjednik Crne Gore.

Prilika da se EU više okrene zemljama kandidatima

Ono što je jako važno, smatra Đukanović, to je da je Kipar zemlja koja veoma dobro tumači potrebu zemalja zapadnog Balkana za članstvom u Evropsku uniju.

- To je zaista par exelans pitanje stabilnosti ovog dijela Evrope. Mi mislimo da će taj tradicionalni problem Balkana uopće, ne samo zapadnog Balkana, ta tradicionalna nestabilnost lagano iščezavati i pretvarati se u pouzdanu stabilnost i u dinamičan razvoj upravo procesom integracije u EU, i žao nam je da se to možda u prethodnim godinama nije najbolje razumjelo na nekim najvažnjim evropskim adresama, ali nam je drago da se to razumije dobro u našem bližem okruženju - rekao je Đukanović.

Kiparski predsjednik je rekao da će zbog agresije Rusije na Ukrajinu postojati nova politika EU u odnosu na region.

- Evropska unija EU će morati da prevaziđe lične interese i da se više okrene zemljama kandidatima - rekao je Anastasiadesim.

Večeras je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio svečanu večeru sa svog kiparskog kolegu. Večeri su prisustvovale i prve dame Crne Gore i Kipra, kao i delegacije dvije države.

Sa svečane večere. CDM

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.