POLITIČKI ANALITIČAR

Puhovski: Problem je što zemlje ovdje stalno fantaziraju o ratu

10. april treba obilježavati kao dan hrvatske nacionalne sramote, rekao je

Puhovski: Tuđman je stari partizan. N1

S. S. / N1

13.4.2022

Politički analitičar Žarko Puhovski u N1 Newsroomu komentirao je dnevnopolitičke aktuelnosti.

Osvrnuo se na konferenciju za medije na kojoj je rečeno da je bespilotna letjelica koja je pala na glavni grad jedne od članica EU-a bila naoružana avio-bombom, koja je eksplodirala pri udaru u tlo.

- Ne znači da su govorili pogrešno. Smisao konferencije je da vas preplave informacijiama pa da na kraju ne znate o čemu je riječ. To je bio neki eksploziv koji se raspršio u čestice... Sve je nejasno, znamo da ništa ne znamo. Nisu nam ni mogli reći da boje znače Ukrajinu. Očito je bila greška i očito je krenulo iz Ukrajine. To se u ratu događa i tačka - komentirao je politički analitičar.

NATO ne tretira sve gradove jednako

Na pitanje je li pressica poslužila za peglanje bombastičnih izjava, Puhovski je odgovorio:

- Htjeli su smiriti nivo napestosti. Imate potpuno nevjerovatnu situaciju, pa taj PR bezobrazluk, žena prekida državnog  advokata. To se u cijelom svijetu događa. Dođe žena i kaže gotovo kad je procijenila da je nezgodno - navodi Puhovski.

Kaže da je pitanje je šta je ta letjelica radila u Zagrebu. 

- Premijer je govorio podatke koji nisu tačni, a koje sigurno nije izmislio, neko mu je rekao. Imao je krive informacije dva dana nakon događaja. To pokazuje da imamo nered u odbrani i katastrofalan nered u NATO-u. NATO se osramotio i u Hrvatskoj i u Mađarskoj. Pokazuje da nisu u stanju za sporu letjelicu procijeniti na kojem je teritoriju, a kamoli šta drugo - dodao je Žarko Puhovski.

Navodi da mu je kod Zorana Milanovića jako smetalo što je rekao kako to nije problem NATO-a, za koji Puhovski kaže da ne štiti naše nebo. 

- Očito NATO ima glavne gradove prvog reda i drugog reda u svojim planovima odbrane - ocijenio je Puhovski.

Srbiju treba podržati

Istakao je kako treba podržati Srbiju da nabavi odbrambeno oružje. 

- Ako neko hoće imati odbrambeni štit, šta to nekome treba smetati ako neće napasti. Srbija oponaša "ruski svet", a Rusija Monroovu doktrinu. Srbija nema nikakvu šansu da bilo kome što nametne. Dodiku su danas postavili dodatne snage, to su sve dječje igre, ništa ozbiljno. Problem je što zemlje ovdje stalno fantaziraju o ratu - kazao je.

Dotakao se i izjave vladinog izaslanika Matka Raosa, koji je 10. aprila bio u Splitu na obilježavanju godišnjice osnivanja Devetog bataljona HOS-a i rekao da "ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. aprila 1941. godine."

- 10. april treba obilježavati kao dan hrvatske nacionalne sramote. Mi smo brigadira slali kao miss svijeta. On je zviždač. Oni su hotimično oponašali tradiciju NDH i to nam je sad rekao jedan brigadir, otkrio nam je službenu tajnu. HOS je bio stranačka vojska HSP-a, kao što je službena bila stranačka vojska HDZ-a. To je vojska stranke koja je željela agresivni rat. Priča se raspala za vrijeme Domovinskog rata - rekao je.

Za Tuđmana kaže da je bio stari partizan koji se borio protiv toga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.