PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić od ambasadora Češke dobio poklon, pa se prisjetio historijskog pogotka postignutog u Beogradu

Šut Antonina Panenke sa naše Marakane od prije 46 godina ušao je u historiju svjetskog fudbala, napisao je Vučić

E. Ć.

14.10.2022

Kuhte i Vučić. Instagram

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Češke Tomašom Kuhtom od kojeg je dobio izlivenu kopačku bivšeg čehoslovačkog reprezentativca Antonina Panenke.

Šut Antonina Panenke sa naše Marakane od prije 46 godina ušao je u historiju svjetskog fudbala. Hvala ambasadoru Kuhti na poklonu koji će zauvijek biti podsjetnik na ljepotu i umijeće ove divne igre - napisao je Vučić.


U finalu Evropskog prvenstva 1976. godine između Njemačke i Čehoslovačke odigranom 20. juna na beogradskoj Marakani viđen je nesvakidašnji gol zbog čega je, do tada nepoznati Antonin Panenka postao legenda. 

Nakon 2:2 u regularnom dijelu i nakon što se u produžecima nije mijenjao rezultat, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca. U petoj odlučujućoj seriji loptu na bijelu tačku namjestio je Panenka. Nasuprot sebe je imao Sepa Majera (Sepp Meier), a njegov gol bi donio titulu Čehoslovačkoj.

I onda je uslijedio famozni udarac, koji i danas fudbaleri oponašaju. Panenka je šutirao ležerno po sredini gola, a Majer je sa poda gledao kako lopta ulazi u njegovu mrežu, a Čehoslovačka postaje prvak Evrope.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.