BEOGRAD

Dodik uručio patrijarhu Porfiriju orden RS

Orden je patrijarhu uručen za "naročite zasluge prema RS"

Patrijarh Porfirije i Milorad Dodik. Printscreen

H. J. I.

1.3.2023

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik odlikovao je u utorak, 28. februara, u Beogradu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija ordenom RS na lenti.

Orden je patrijarhu uručen za "naročite zasluge prema RS".

"Pastirska briga i ljubav prema RS"

Kako se navodi u obrazloženju, odlikovan je "za pastirsku brigu i ljubav prema RS i zasluge u razvijanju vjere, te pružanje nesebične podršku svom narodu gdje god da se on nalazi".

- Ovaj orden koji sam primio razumijem kao izraz ljubavi našeg naroda iz RS prema Srbiji i prema onoj braći i sestrama koji žive u Srbiji, a svi smo jedna porodica - kazao je, među ostalim, Porfirije.

Porfirije je u Domu vojske u Beogradu prisutvovao svečanosti, kako je najavljeno, održanoj povodom neustavnog Dana RS, koji je inače obilježen 9. januara. Svečanost je organizirana i povodom dana proglašenja prvog Ustava RS, koji se obilježava 28. februara.

Patrijarh SPC je na svečanosti rekao da "Kosovskog zavjeta radi, vjernosti Lazarevoj žrtvi radi, umnože molitve ovog trenutka kada produženo slave slavu RS, umnože molitve iz dubine bića za braću i sestre na Kosovu, umnože molitve za svete manastire i hramove – njihove svetinje na Kosovu, umnože molitve za mir na Kosovu, silno umnože molitve za njihovo Kosovo, za mir među svim ljudima koji žive tamo, za njihovo međusobno razumijevanje".

"Kosovski zavjet"

- Vi iz Republike Srpske, stvorene upravo na toj vjernosti Kosovskom zavjetu, najbolje znate šta Kosovski zavjet znači - rekao je patrijarh.

Nakon što je pozvao na molitvu, patrijarh je rekao da "oni koji bi od Crkve htjeli ne molitvu, nego nešto drugo, oni zapravo misle ili ne vjeruju da oni koji u crkvu idu i koji sebe nazivaju pravoslavnim hrišćanima zaista vjeruju u Boga".

- Ovu svečanost… doživljavam kao znak prisustva ljubavi Božje među nama i znak duhovnog i molitvenog jedinstva našeg naroda gdje god da se nalazi; ne jedinstva u pukim prolaznim vrijednostima, vrijednostima koje se temelje samo na tlu i krvi, vrijednostima od ovoga svijeta ili, ne daj Bože, jedinstva koje se gradi na bilo kojoj vrsti zla. Takvo nam jedinstvo ne samo da nije potrebno nego je zasigurno i štetno.

Naše se jedinstvo izražava u vjernosti Bogu, u vjernosti Hristu i Njegovim zapovijestima, a to znači u vjernosti svakom dobru i bogopodobnoj vrlini. Jedinstvo između Republike Srbije i Republike Srpske jeste izraz tog i takvog jedinstva. Zato je to jedinstvo, nezavisno od sile koja Boga ne moli, nerazorivo.

Iz takvog jedinstva proizilazi svaki naš napredak, napredak naše narodne prosvjete i kulture, unapređenje ekonomske saradnje, unapređenje svih onih jedinstvenih darova i osobenosti koje čine identitet srpskog naroda, a naš identitet, ono po čemu nas Gospod prepoznaje, jeste to da smo pravoslavni hrišćani koji i u nevoljama i u iskušenjima ne posustaju - rekao je patrijarh Porfirije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.