NAKON EKSPLOZIJE

U Podgorici održan protest zaposlenih u pravosudnim institucijama: Omogućiti sigurne uslove za rad

On je naveo da je Palata pravde u Podgorici već davno trebalo da bude završena

Protest u Podgorici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
S. S.

6.3.2023

 Zaposleni u pravosudnim institucijama u Crnoj Gori organizovali su danas protest ispred zgrade Osnovnog suda u Podgorici, kako bi nadležnima skrenuli pažnju na izostanak sigurnosti sudova u kojima rade.

Advokati, tužioci i svi zaposleni u pravosudnim institucijama pozvali su na podršku zbog događaja od petka, kada je Mladen Bulatović aktivirao eksplozivnu napravu prilikom ulaska u zgradu Osnovnog suda i tužilaštva. On je tom prilikom poginuo, povrijeđeno je više osoba.

Posljednji čas

Zaposleni u crnogorskim sudovima i tužilaštvu, brojni advokati i sudski vještaci, građani Podgorice, danas su ispred zgrade Osnovnog suda u Podgorici zatražili sigurne uslove za rad. To podrazumijeva uvođenje sudske policije, kao i postavljanje detektora na ulazima.

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović je kazao da je došao trenutak da se dosadašnje postupanje promijeni.

- Mislim da je posljednji čas da ljudi koji upravljaju ovom državom učine nešto za bezbjednost svih onih koji svakog danas ulaze u prostorije državnih organa - rekao je Begović na protestu.

On je naveo da je Palata pravde u Podgorici već davno trebalo da bude završena.

- Nadam se da priča o tome neće ostati mrtvo slovo na papiru. Do tada bi trebalo da se svi sudovi tehnički i bezbjednosno opreme. A sve to kako bi građani, sudije, tužioci i advokati mogli da obavljaju svoj redovan posao - poručio je Begović.

On je kazao da jedan advokat je ozbiljno povrijeđen, a da je sestra njihove koleginice na intenzivnoj njezi.

- Nažalost, jedan mladi život više ne postoji. Molim javnost, a i one koji odlučuju o našim sudbinama, da od sjutra potpuno promijene odnos prema sigurnosti i bezbjednosti ne samo ovog, nego i svih sudova u Crnoj Gori. Kada bi samo znali kakvo je stanje u sudovima na sjeveru i na jugu, rekli biste ovo je nemoguće, ovo nije 21. vijek, ovo nije država Crna Gora, ovo nijesu evropske integracije. Hajde da riješimo nešto da ubuduće nikome ne padne na pamet da u sud uđe sa nedozvoljenim sredstvima - zaključio je Begović.

Upozoriti državu

Predsjednica Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović, pozvala je da se konkretno krene u rješavanje problema.

- Moramo da upozorimo državu, a to činimo i ovaj put, da mora da vodi računa o sudivima i svima koji dolaze u sud - poručila je Jovović.

Advokat Veselin Radulović kazao je da je krajnje vrijeme da se državne institucije pozabave pitanjem bezbjednosti u zgradama gdje su smještene pravosudne institucije.

- Bilo je ubistvo sudije u Baru. Prije desetak godina imali smo ubistvo u Sudu za prekršaje i ništa se nije popravilo nakon tih tragičnih događaja. Na današnji dan stanje nije bolje. Nažalost,desilo se što se desilo, moglo je biti i sa gorim posljedicama i krajnje je vrijeme da se institucije pozabave ovim pitanjem i da se zgrade u pravosuđu dovedu u stanju kakve treba da budu, ne samo kada je bezbjedsnost u pitanju nego i uslovi rada - rekao je Radulović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.