NAKON MJESECI AGONIJE

Građani Hrvatske u Zambiji preuzeli djecu, ali nisu stigli na let

Osim prava hrvatskih parova, štitili smo prava djece koja su prošla postupak posvojenja, rekao je Plenković

Pušteni Hrvati iz Zambije. Staf Media Consultancy/PIXSELL

S. S.

2.6.2023

Hrvatski državljani koji su na suđenju u Zambiji oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima napokon su preuzeli svoju djecu. Još nije poznato kada stižu u Hrvatsku, rekao je ambasador Hrvatske Egiptu Tomislav Bošnjak za HTV.

Kako javlja N1, nisu stigli na let u 13 sati. Popodne lete u Lusaku te večeras iz Lusake lete dalje prema Evropi.

Nakon oslobađajuće presude hrvatskim državljanima kojima se u Zambiji sudilo za trgovanje ljudima vraćeni su pasoši. Kako je objavljeno, priprema se dokumentacija i obavljaju ostale formalnosti. Na njihovom povratku u Hrvatsku intenzivno radi konzularna služba.

Na slučaj Zambija osvrnuo se premijer Hrvatske Andrej Plenković u uvodu vladine sjednice. Istakao je napore hrvatske diplomatije u zaštiti naših državljana kojima se sudilo te djece koja su također državljani naše zemlje. Naglasio je i navode iz sudske presude.

- Sutkinja je navela da nije dokazano da su naši državljani počinili krivično djelo trgovanja djecom, kao što nije dokazano ni da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je od trenutka pritvaranja pa do završetka procesa Hrvatska štitila prava i interese naših državljana pružajući im konzularnu pomoć. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo prava djece koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. U ovom trenutku vode se administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo kako će dalje teći postupak spajanja s djecom i njihovog što skorijeg povratka u Hrvatsku - rekao je premijer Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.