PREMIJER CRNE GORE

Abazović: Posrednička uloga Turske vrlo važna u napetosti Srbije i Kosova

Predsjednik Erdoan je neko ko može uvjeriti problematične strane na Balkanu da sjednu za stol i pronađu održiva rješenja za probleme u regiji, ističe

Dritan Abazović. Printscreen

H. J. I.

26.6.2023

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je kako je Turska počela igrati učinkovitu ulogu na Balkanu, koliko i Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) te kako su uspješni odnosi turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) s regionalnim liderima učinili Tursku ključnom zemljom na Balkanu.

Abazović je boravio u Istanbulu u okviru Programa budućih lidera (FLEP) u organizaciji Foruma mladih islamske saradnje (ICYF), a tom prilikom je govorio o odnosima njegove zemlje i Turkiye i drugim temama.

Predsjednik crnogorske vlade konstatovao je kako je zabilježen značajan napredak u odnosima s Turskom, ali kako oni još uvijek nisu na zadovoljavajućem nivou.

Ističući da su projekti u oblasti ekonomije i energetike spremni za realizaciju između Turske i Crne Gore, Abazović je rekao:

- Želim da izrazim svoje veliko zadovoljstvo u nastavku saradnje s Turskom. Spremni smo da naše konkretne projekte predstavimo turskoj vladi što je prije moguće. Mislim da možemo realizirati ove projekte do kraja ljeta. Veoma sam uvjeren da ćemo to zajedno postići.

Turska ključna zemlja na Balkanu

Abazović je naglasio da su uspješni odnosi predsjednika Erdoana s regionalnim čelnicima učinili Turskom "ključnom zemljom" na Balkanu.

Navodeći da je Turska počela igrati učinkovitu ulogu na Balkanu koliko i Evropska unija (EU) i SAD, Abazović je rekao:

- Predsjednik Erdoan je neko ko može uvjeriti problematične strane na Balkanu da sjednu za stol i pronađu održiva rješenja za probleme u regiji. Mislim da je posrednička uloga Turske vrlo važna u napetosti između Srbije i Kosova. Nadam se da će se predsjednik Erdoan više fokusirati na ovaj i druge probleme na Balkanu. To je izuzetno važno za osiguranje mira i stabilnosti u regiji.

Napominjući da Turska, kao velesila, ima prijateljske odnose sa cijelim svijetom, Abazović je dodao:

- Takvog primjera nema u svijetu. Svi koraci koje će Turska poduzeti u globalnoj diplomatiji vrijedni su i za zemlje u regiji i za Balkan.

Crna Gora će biti spremna za EU

Upitan i o procesu članstva njegove zemlje u Evropsku uniju, Abazović je zahvalio i izrazio zadovoljstvo zbog podrške koju Crna Gora dobija od Turske na tom planu.

- Crna Gora je 2008. podnijela zahtjev za članstvo u Uniji, a dvije godine kasnije dobila je status kandidata. Pristupni pregovori započeli su 2012., ali pregovori traju već 10 godina. Mislim da će članstvo Crne Gore u procesu proširenja EU biti izvrsno, jer je Crna Gora zemlja kojoj se može vjerovati. Nemamo problema ni s jednim susjedom. Posljednjih godina krenuli smo u ozbiljnu borbu protiv organiziranog kriminala. U isto vrijeme, naša borba protiv korupcije se nastavlja. Kao i svaka država, imamo pitanja, ali u kontekstu EU integracija mi ćemo u kratkom vremenu ispuniti svoje obaveze i biti ćemo spremni za ulazak u EU - zaključio je premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.