ZANIMLJIVA SITUACIJA

Detalji o rodilji iz NP-a Paklenica: “Nije znala da je trudna”

Prije dolaska tima HGSS-a, mlada strana državljanka rodila je djevojčicu uz asistenciju djelatnika Nacionalnog Parka

Sve je, kaže, za nju bilo jako emotivno. HGSS

E. A.

30.7.2023

Na Facebook profilu Hrvatske gorske službe spašavanja objavljeno je da mlada strankinja rodila djevojčicu u Lugarnici u Nacionalnom parku Paklenica. 

- Prije dolaska tima HGSS-a, mlada strana državljanka rodila je djevojčicu uz asistenciju djelatnika Nacionalnog Parka. Majka i novorođenče su sigurno prebačeni u kanjon, gdje su predani HMP timu - napisao je HGSS.

Nije ni znala da je trudna

Ravnateljica NP-a Paklenica Natalijom Andačić je za Indexkoja potvrdila da rodilja nije znala da je trudna i da je, na svu sreću, u timu za spašavanje bila i ginekologinja.

- HGSS je majku i bebu transportirao do ceste, jer ima puno hoda od Lugarnice gdje je žena rodila. Hitna pomoć je došla i odvezla majku i dijete u bolnicu. Na terenu je sve prošlo u redu, i majka i dijete su bili dobro - rekla je Natalija za Index.

Dodatne detalje o tome otkrile su anesteziologinja Anela Ušanović i ginekologinja Dora Perinčić koje su kao članice HMP-a svjedočile ovome trenutku.

Ušanović je rekla kako ovo nije bila rutinska intervencija i da nikad nije sudjelovala u ovakvom zahvatu.

- Mogu reći da smo svi skupa imali sreće da sam danas bila u sklopu dežurne ekipe, da smo se prvi našli na mjestu događaja - rekla je za RTL.

Porodila se sama u WC-u

Djevojka se sama porodila u Lugarnici.

- Porod je, kad smo došli, bio u zadnjoj fazi. Porodila se sama u WC-u u Lugarnici. Mi smo priskočili sa svom medicinskom opremom i krenuli u zbrinjavanje. Imali smo sreće što smo u blizini imali dodatne pomoći od GSS-a. Došla je ginekologinja koja je i meni olakšala pomoć - dodaje Ušanović.

Ginekologinja Perinčić, koja je sudjelovala u porodima trudnica koje nisu ni znale da su trudne, kaže da se to nikada nije dogodilo u ovakvim uvjetima.

Sve je, kaže, za nju bilo jako emotivno. Majka je, navodi HGSS-ovac Marko Rakovac, bila u emotivnom šoku, ali da su se dobro nosili s time.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.