MASAKR U BEOGRADU

Kosta K. priznao: Na prvom spisku za odstrel bilo više od 25 imena

Toga dana, kada sam došao u školu, odlučio sam da pucam redom, navodno je dječak ubica ispričao

Dječak šokirao izjavama. Kurir.rs

Z. K.

3.8.2023

Dječak Kosta K., učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", koji je na današnji dan, prije tri mjeseca, počinio jeziv masakr kada je iz očevog pištolja ubio devetero vršnjaka i radnika obezbjeđenja, planirao je da ubije mnogo više djece.

Bilo previše

Kako "Kurir" saznaje, on je istražiteljima priznao da je napravio spisak djece čiju je smrt želio, ali je otkrio da je na njegovom prvom spisku bilo više od 25 imena.

- Napravio sam spisak za odstrel. Na njemu je bilo više od 25 imena i shvatio sam da je to ipak previše, pa sam od njega odustao. Toga dana, kada sam došao u školu, odlučio sam da pucam redom - navodno je dječak ubica ispričao.

Kada je upitan zašto je to uradio, zar mu to nisu bili drugari koji su mu dolazili na rođendane i on odlazio kod njih, rekao je da nisu.

- Bio sam odbačen, nisu mi to bili drugovi. Zbog toga sam to uradio - navodno je rekao najmlađi masovni ubica u Srbiji koji je istražiteljima ispričao i da ga je na zločin inspirisala dokumentarna serija o masovnim ubicama u školama.

Dječak ubica je 3. maja u 8:40 sati sa ruksakom i dva pištolja ušao u školu, pucao u radnika obezbjeđenja pa u djevojčice koje je zatekao na hodniku, a onda je ušetao u svoj razred VII-2 koji je bio na času historije i u učionici ubio drugare iz razreda. Devetero vršnjaka i radnika obezbjeđenja ubio je tog jutra, a ranio njih četvero.

Sačekao policiju

Kada je završio krvavi pir, otišao je u školsko dvorište, bacio pištolje i pozvao policiju. Predstavio se, rekao šta je učinio i mirno sačekao da inspektori dođu po njega.

- Ja sam psihopata - bilo je navodno prvo što je dječak ubica, koji je u to vrijeme imao 13 godina, zbog čega po zakonu nije krivično odgovoran, rekao policajcima.

Istog dana, smješten je na psihijatrijsku kliniku, u kojoj pod najvećim mjerama obezbjeđenja boravi i dalje. Iz stana u kom je živio s roditeljima policija je zaplijenila kompjutere, ali i spiskove kao i detaljne planove škole koje je napravio.

Istog dana kada je dječak ubica počinio masakr, uhapšen je i njegov otac koji je i dalje u pritvoru. On se sumnjiči da oružje koje je imao u legalnom posjedu, a koje je njegov sin koristio kobnog dana, nije pravilno obezbijedio tako da tada trinaestogodišnji dječak ne može da dođe do njega, ali i da je sina vodio u streljanu i učio ga da precizno puca.

Bio svjedok

U istrazi koju Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi protiv oca, kao svjedok je saslušan i dječak ubica i to putem videolinka koji je uspostavljen između klinike i Tužilaštva. Iako ima pravo da ne svjedoči protiv oca, dječak je odlučio da odgovori na pitanja tužioca, zastupnika porodica oštećenih, advokata oca, ali i samih roditelja djece koju je ubio.

Tokom saslušanja, prema nezvaničnim informacijama, on je priznao da ga je otac vodio u streljanu i bio ponosan na njega kako puca. Da njegovog sina uči da puca otac je navodno angažovao najboljeg instruktora u streljani.

- Išli smo u streljanu da radimo na našem odnosu. Otac je bio ponosan, pogađao sam koncentrične krugove i grupisao pogotke bez greške - navodno je rekao dječak ubica, kog je otac u streljani snimao kako puca, a onda snimke slao i pokazivao prijateljima, hvaleći se sposobnostima svog sina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.