HAOTIČNA SITUACIJA

Grčka odbacila Milanovićeve optužbe o nehumanom postupanju prema navijačima

Službena Atina kaže da Grčka i Hrvatska od početka komuniciraju o novonastaloj situaciji

Istraga ubistva navijača AEK-a. Fena

FENA

15.8.2023

Grčka je u utorak odbacila optužbe hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da nije pravna država i da se prema uhapšenim hrvatskim navijačima odnosi "kao prema korovu", rekavši da te izjave ne pomažu u smirivanju situacije do koje je došlo nakon ubistva grčkog navijača u Atini.

Devedeset i osam navijača Dinama iz Zagreba uhapšeno je nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a ubijen prošle sedmice u nasilju uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka.

Zarobljeni navijači

Milanović je u ponedjeljak rekao da su hrvatski navijači u Grčkoj zarobljeni kao da je rat i da postupanje grčkih vlasti prema njima nema veze s pravom, demokratijom i poštivanjem ljudskih prava.

- Izjave koje iskrivljuju stvarnost ne pomažu u postojećim okolnostima - objavilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova odgovarajući na upit novinara o Milanovićevim izjavama.

Službena Atina kaže da Grčka i Hrvatska od početka komuniciraju o novonastaloj situaciji.

- Vladavina prava u Grčkoj funkcionira. Nezavisno grčko pravosuđe će u ovom slučaju presuditi nepristrano i objektivno, poštujući temeljna prava onih koji su u privremenom pritvoru. Grčka država uvijek jamči poštivanje legaliteta i integriteta onih koji su u zatvoru - reklo je ministarstvo.

Kazneni prekršaji

Grupu od 98 hrvatskih državljana tereti se za jedanaest kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubistva navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.

Na postupanje grčkih vlasti žalili su se roditelji uhapšenih i zatražili pomoć od hrvatskih vlasti, uključujući Milanovića.

- To nije pravna država! Ti ljudi su tretirani kao ratni zarobljenici. Ovo je na granici ratnog prava. Tretiraju ih kao zarobljenu jedinicu - izjavio je Milanović.

“To nema veze s demokratijom, s poštivanjem ljudskih prava. Ako je to EU danas, bolje da je nema”, dodao je, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.