MVP HRVATSKE

Grlić Radman o uhapšenim Boysima: Milanović nam jako, jako šteti

Ministar vanjskih poslova napao je dio parlamentarnih stranaka koje je okarakterizirao malim strančicama koje parazitiraju na ovom slučaju

Printscreen

D. H.

16.8.2023

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman gostovao je u Dnevniku HRT-a, gdje je komentirao premještanje hrvatskih državljana u grčke zatvore. Otkrio je kako grčko pravosuđe ne poznaje institut istražnog zatvora te da se osumnjičenici i osuđenici nalaze na istom mjestu.

Kazao je da je Ministarstvo na raspolaganju roditeljima uhapšenih navijača te da vlada čini sve kako bi zagarantovala sigurnost istih dok čekaju presudu. Ministar je izrazio saučešče porodici poginulog navijača AEK-a. Rekao je kako razumije zabrinutost roditelja te je dodao kako su oni već upućeni na Ministarstvo, vladu i diplomatiju.

- Najprije bih izrazio saučešće porodici poginulog grčkog mladića. Razumijem apsolutno zabrinutost roditelja, to je prirodno, ljudski. Roditelji su upućeni na Ministarstvo vanjskih poslova, na hrvatsku diplomatiju i vladu. Mi činimo od prvoga dana sve ono što nam je nužno, profesionalno, ljudski i što nam je ustavna obveza, naše ambasade u Atini i Ministarstvo - rekao je Grlić Radman i otkrio kako su već razgovarali s različitim grupama roditelja.

"Milanović umanjuje naše napore"

Ministar vanjskih poslova Hrvatske napao je dio parlamentarnih stranaka i zastupnika koje je okarakterizirao malim strančicama koje parazitiraju na ovom slučaju. Prozvao je i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji se u ponedjeljak oglasio te kazao da Grčka nije pravna država.

- Počevši nažalost od predsjednika koji nam svojim izjavama jako, jako šteti. Gaf do gafa. Vidjeli ste reakcije grčkih funkcionera. On svojim izjavama zapravo umanjuje sve napore koje činimo. Ja bih isto tako molio roditelje uz puno uvažavanje i brigu, ja imam djecu, suosjećam s njima. Roditelji su naši partneri, roditelji i grčke vlasti. Vaši partneri nisu neki dušobrižnici, među njima su neki parlamentarni zastupnici - rekao je.

Nastavio je s prozivkama opozicionih stranaka i predsjednika te je dodao kako je predsjednik Hrvatske mogao nazvati predsjednicu države, izraziti saučešće i doprinijeti raspletu situacije.

- Oni su mogli uz toliko veliku brigu i nazvati nekog kolegu u grčkom parlamentu. Predsjednik države je trebao nazvati našeg ambasadora, interesirati se za stanje hrvatskih državljana u Grčkoj. Mogao je nazvati predsjednicu države, izraziti sućut i vidjeti kako pridonijeti što boljem raspletu ove situacije - rekao je.

- Predsjednik vlade i ja, pa i drugi moje kolege, mi smo u svakodnevnom kontaktu više puta s našim ambasadorom, a premijer se isto čuo u par navrata sa svojim kolegom Mitsotakisom. Ja sam također s ministrom vanjskih poslova, kao i kolega Malenica. Činimo sve ono najbolje što treba kako bismo zaštitili hrvatske državljane - kazao je.

Tužiteljstvo je dalo prijedlog optužnice

On se osvrnuo i na početak pravnog procesa. Komentirao je kvalifikacije koje je tužiteljstvo predložilo.

- Pazite, tek je počelo, tužiteljstvo je dalo prijedlog optužnice, dali su kvalifikacije tih djela ili nedjela. Od zločinačkog udruživanja do nanošenja teških tjelesnih ozljeda... Tročlano sudsko vijeće treba narednih dana odlučiti o tome hoće li biti kazneni progon, hoće li se odbaciti ili će to biti prekršaj.

To ćemo vidjeti ovih dana, ali naravno u onom trenutku kada sud bude donio odgovarajuće odluke, jer pazite, dolje su materijalni dokazi i svjedoci, prema tome, tamo se naravno mora suditi. Ovdje trebamo imati u vidu činjenicu, da se ovo dogodilo u Hrvatskoj, naravno da bi i u Hrvatskoj bili zatočeni oni koji su bili izgrednici - zaključio je Grlić Radman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.