PREDSJEDNIK SRBIJE

Dobar i otvoren razgovor: Vučić se oglasio nakon sastanka sa Zelenskim

Na neformalnoj večeri lidera Zapadnog Balkana i evropskih zvaničnika usaglašena je Deklaracija kojom se daje podrška Ukrajini

Vučić se sastao s predsjednikom Ukrajine Zelenskim. Instagram

Z. K.

22.8.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Atini se sastao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, poslije čega će razgovarati i s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom te predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, piše "Telegraf".

Usaglašena Deklaracija

Povodom 20 godina od usvajanja Solunske deklaracije, na inicijativu grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, sinoć je održana neformalna večera lidera zapadnog Balkana i evropskih zvaničnika, kojoj je prisustvovao i predsjednik Ukrajine.

Na neformalnoj večeri lidera Zapadnog Balkana i evropskih zvaničnika usaglašena je Deklaracija kojom se daje podrška Ukrajini i njenom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, ali se i ističe da je važno da se zaokruži vizija Evropske unije, u čijem bi sastavu bili zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija.

Predsjednik Srbije je objasnio da je razgovor sa Zelenskim protekao dobro, kao i da su razgovarali o Kosovu, ali i budućoj saradnji Srbije i Ukrajine.

- Govorio sam o našem odnosu prema teritorijalnom integritetu, potvrđujući da poštujemo ukrajinski i da to ne mijenja, za razliku od onih koji ne poštuju srpski. Razgovarali smo o saradnji u budućnosti, ti ljudi su danas u velikom sukobu, ali moraju da razmišljaju kako će obnavljati zemlju. 

Objasnio sam situaciju oko Kosova. Mislim da neće biti promjene u stavu Ukrajine prema našem teritorijalnom integritetu. Podržali smo Ukrajinu na evropskom putu. Sinoć je ta Deklaracija usvojena. Bilo nas je 14 za stolom, svi su tražili snažniji narativ i rječnik, mi ne možemo kao jedna mala zemlja da mijenjamo ono što čine veliki, ali smo uspjeli da izdjejstvujemo da se stvari koje su protivne našoj politici ne nađu u deklaraciji - rekao je Vučić.

Treba čuvati svoje interese

On je dodao da Ukrajina nikada protiv Srbije ništa nije učinila, kao što nije ni Srbija protiv Ukrajine. Ipak, Vučić navodi da se Srbija trudi da čuva svoje interese. Predsjednik Srbije je nakon obraćanja odgovarao i na pitanja medija, a, između ostalog, spomenuo je i da mu je Micotakis potvrdio da neće biti mijenjanja stava o priznanju Kosova s grčke strane, a navodi da isto očekuje i od Ukrajine.

- Nismo se usaglasili s primjenom sankcija, ima još jedan dio, ali o tome ću precizno kasnije - naveo je predsjednik Srbije.

On kaže da će jesen biti vruća, jer situacija nije laka niti jednostavna između Rusije i Ukrajine.

- Bit će mnogo problema, Fon der Lajen i Mišel su naglasili da je energetska situacija u Evropi mnogo bolja, ali me brinu cijene nafte, ako nastave da rastu. Vjerujem da su magacini popunjeni i da struja i gas neće otići preskupo - naveo je on.

On je dodao da je danas samit BRIKS-a, pa će doći do konačne odluke o cijenama nafte.

- Pitanje je da li će danas donijeti odluku o širenju BRIKS-a - rekao je on.

Vučić je naveo da nema problem što je Aljbin Kurti bio prisutan u Atini.

Samo imena ljudi

- Nije bilo nikakvih zastava, samo imena ljudi. Grčka je bila veoma fer. Danas ću imati razgovor s grčkim prijateljima. Kratko smo razgovarali s grčkim zvaničnicima, a vjerujem da će razgovor s Micotakisom biti dobar. On je potvrdio da neće biti promjene stava o pitanju priznanja Kosova - rekao je predsjednik Srbije i dodao kako je ubijeđen da će isto tako biti i s Ukrajinom.

Podsjetimo, Vučić je u ponedjeljak uoči neformalne večere za lidere zapadnog Balkana i evropskih zvaničnika, koju je organizovao grčki premijer Kirjakos Micotakis, rekao da je bilateralne razgovore tražio ukrajinski predsjednik i da će sa Zelenskim u četiri oka razgovarati "o svemu onome što se u posljednje vrijeme događalo oko Kosova, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.