TOKOM SJEDNICE

Opozicija blokira rad Skupštine Srbije i traži izbore do kraja godine

Opozicioni poslanici su ustali iz poslaničkih klupa i počeli da viču "Napolje" i "Lopovi", da zvižde pištaljkama, lupaju u klupe

Sjednica Skupštine Srbije. RTS

N. Aj. / Anadolija

5.9.2023

Opozicioni poslanici u Skupštini Srbije odlučili su danas da blokiraju sjednicu parlamenta na čijem dnevnom redu je rebalans budžeta, tražeći da se raspišu vanredni parlamentarni i beogradski izbori, javlja Anadolija.

Šef opozicione poslaničke grupe Zeleno-lijevi klub Radomir Lazović istakao je na sjednici da vlast ubjeđuje građane da sistem nije zakazao u dva masovna ubistva u Srbiji u maju i da opozicija koja organizuje proteste traži izbore jer vlast neće da ispuni zahtjeve protesta "Srbija protiv nasilja".

Vučić da se izjasni

On je istakao opozicija traži vanredne beogradske i parlamentarne izbore do kraja godine.

- Tražim da se predsjednik Vučić izjasni hitno da li će raspisati vanredne parlamentarne i beogradske izbore - rekao je Lazović i dodao da će opozicija dok ne dobije odgovore blokirati ovu sjednicu Skupštine.

Njima su se pridružili i poslanici desnih opcija poput Dveri, koalicije NADA i Zavetnika, koji su rekli da su oni i ranije tražili vanredne izbore.

Kada su završena poslanička pitanja, opozicioni poslanici su ustali iz poslaničkih klupa i počeli da viču "Napolje" i "Lopovi", da zvižde pištaljkama, lupaju u klupe i drže transparente "Odgovornost Vulina", "Ispunite zahtjeve", "Odgovornost Gašića", "Kosovo je Srbija", kao i precrtane znake televizije Pink i Hepi.

Zahtjevi protesta "Srbija protiv nasilja" su smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, smjena članova Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije, ukidanje nacionalnih frekvencija televizijama Hepi i Pink, ukidanje rijaliti programa, kao i ukidanje dnevnih novina koje propagiraju mržnju i nasilje.

Na prvom mjestu

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je prijedlog rebalansa budžeta veoma važan, jer podiže životni standard građana, a da je opozicija, čiji poslanici ometaju rad Skupštine, učila i uči iz prakse kosovskog premijera Albina Kurtija kada je bio poslanik Samoopredeljenja.

- Ovo će obezbijediti da Srbija, koja nam je na prvom mjestu i iznad svega, nastavi da raste i razvija se. To što je naša opozicija učila i uči iz prakse Kurtija koji je ovo prvi radio u parlamentu, govori dovoljno o njima - rekla je Ana Brnabić, dok su poslanici opozicije vikali "Napolje".

Ona je navela da rebalans budžeta donosi više novca za majke, penzionere i liječenje djece i odraslih od rijetkih bolesti, kao i za poljoprivrednike, a da opozicija želi da spriječi da penzioneri dobiju povećanje penzija od 5,5 odsto, poljoprivrednici više subvencija, majke djece do 16 godina 10.000 dinara po djetetu, a bolesni građani oko četiri milijarde dinara za liječenje u zemlji i inostranstvu.

"Nikada se nećemo povući"

- Za majke, za djecu, za poljoprivrednike, za zdravstvo, za puteve. Možete da radite šta hoćete, ali mi nećemo odustati. Vi glasnije, mi jače. Jer ako vi pobjedite neće biti plata, ni penzija, ni puteva. Mi to nećemo dozvoliti, nikada se nećemo povući. Mi ćemo se boriti svakog minuta, svakog sata, svake sekunde za bolju Srbiju - poručila je Brbnabić.

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić istakao je da je to što opozicija u Skupštini radi sramota i da pokušavaju da parlament pretvore u "buvlju pijacu", jer majke sprječavaju da dobiju podršku za svoju djecu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.