SVEČANA CEREMONIJA

Hrvatska danas preuzima prvi višenamjenski borbeni avion Dassault Rafale

Hrvatska je sredinom 2021. godine odlučila da nabavi za potrebe HRZ dvanaest korištenih Dassault Rafale aviona

Borbeni avion Dasault Rafale. J. Mortreuil/Armée de l'Air et de l'Espace/SIRPA/MORH

N. Aj. / Aero Telegraf

2.10.2023

U bazi Francuskog ratnog zrakoplovstva Mon d Marsan danas se održava svečana ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Dassault Rafale Hrvatskoj, odnosno formalni prenos vlasništva nad avionima između dvije države.

Uoči primopredaje aviona, u Francuskoj su pripadnici francuskog ratnog zrakoplovstva (Armée de l'Air et de l'Espace) i Oružanih snaga Republike Hrvatske, odnosno Hrvatskog raznog zrakoplovstva (HRZ) izvršili posljednje pripremne radnje za njihovo preuzimanje, saopćilo je hrvatsko ministarstvo odbrane.

Delegacija oružanih snaga

Ceremoniji prisustvuje hrvatski ministar odbrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, i visoka delegacija oružanih snaga na čelu s načelnikom generalštaba (Glavnog štaba OSRH) admiralom Robertom Hranjem, najavljeno je iz MORH-a.

Hrvatska - Avaz
Hrvatska - Avaz
Hrvatska - Avaz
Hrvatska - Avaz
Hrvatska - Avaz
+3

Hrvatska je sredinom 2021. godine konačno odlučila da nabavi za potrebe HRZ dvanaest korištenih Dassault Rafale aviona, koji su prethodno bili u sastavu francuskog ratno zrakoplovstva. Eskadrila letjelica je Hrvatsku koštala 999 miliona eura, a u njenom sastavu će biti deset jednosjeda i dva dvosjeda.

Prema "projekcijama korištenja u HRZ, nabavka ovih, u potpunosti NATO kompatibilnih aviona, dovoljna je za idućih 30 i više godina", tvrdi hrvatsko ministarstvo odbrane.

Postupna isporuka svih aviona Rafale i prateće opreme u očekuje se tokom naredne i početkom 2025. godine. Planirano je da prvih šest aviona stigne u Hrvatsku u maju 2024. godine.

Još šest aviona

Prijem drugih šest aviona Rafale i njihov prelet u Hrvatsku planiran je krajem 2024. na dalje prema dinamici jedan avion mjesečno.

Komandant HRZ brigadni general Michael Križanec kaže da će sve biti spremno za dolazak aviona Rafale iduće godine.

- Izgradnja cjelokupnog paketa sposobnosti za prihvat aviona ide po planu. Nemamo kašnjenja, sve je u zelenom i u budžetu. Segmenti vezani za infrastrukturu će biti gotovi početkom drugog kvartala iduće godine, za prihvat aviona. Međutim, do tada će biti instalirana i postavljena ostala imovina, konkretno simulator za pilote - rekao je Križanec.

Rafale je višenamjenski dvomotorni lovac četvrte generacije, koji je dizajniran da bude okosnica Armée de l'Air et de l'Espace do 2040. godine. Namijenjen je da izvršava zadatke protuvazdušne odbrane, premoći u vazdušnom prostoru i dejstva zrak-zemlja.

Moguću nabavku bar jedne skadrile Dassault Rafale za srpsko RViPVO, više puta su spominjali najviši državni predstavnici, uključujući i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Prema tim navodima, razgovori o eventualnoj nabavci traju već više od godinu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.