UČIO GA DA PUCA

Istraga protiv Koste u završnici, vještačenje će dati odgovor na ključno pitanje

Podsjetimo, ocu dječaka-ubice pritvor je za tri mjeseca

Kosta i otac. Screenshot

D. H.

3.10.2023

Istraga koju Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi protiv oca dječaka-ubice zbog sumnje da nije adekvatno obezbijedio oružje kojim je izvršio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kao i da je dijete vodio u strijeljanu i učio ga da puca u završnoj je fazi, saznaje Kurir.

Masakr na današnji dan

Masakr u kom je ubijeno devetoro djece i radnik obezbjeđenja škole dogodio se na današnji dan, prije tačno pet mjeseci. Istog dana, 3. maja uhapšen je otac trinaestogodišnjaka koji je počinio jeziv zločin, dok je dječak-ubica smješten u psihijatrijsku ustanovu jer po zakonu nije krivično odgovoran.

Beogradu odredio je pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivično djelo koje mu je stavljeno na teret. Tokom pet mjeseci istrage, saslušani su oštećeni, brojni svjedoci a do kraja istrage ostalo je još da tužilaštvu bude dostavljeno kombinovano medicinsko-balističko veštačenje - objašnjava sagovornik Kurira.

Kako naodi, reč je o komplikovanom vještačenju jer je u pitanju 10 žrtava.

- Za svaku žrtvu radi se pojedinčano medicinsko-balističko vještačenje i zbog toga se na njega čeka već gotovo dva mjeseca - dodaje on.

Odgovor na pitanje

Na osnovu nalaza i mišljenja vještaka, trebalo bi da bude utvrđen način nastanka povreda, ali i vrsta i kalibar oružja koje je korišćeno. Tačnije, ovo vještačenje trebalo bi da da odgovor da li je dječak ubica kobnog dana u školi koristio dva očeva pištolja.

Pošto nalaz stigne u tužilaštvo, ono će odlučiti o daljem toku postupka. 

- Tužilaštvo ima mogućnost da podigne optužnicu ili da odustane od krivičnog gonjenja. Niko ne može da prejudicira odluku tužilaštva, ali očekuje se da će u zakonskom roku od šest mjeseci, koliko osumnjičeni može da provede u pritvoru bez optužnice, ona biti podignuta - pojašnjava.

Podsjetimo, ocu dječaka-ubice pritvor je za tri mjeseca posljednji put produžio Apelacioni sud.

- Ukoliko optužnica bude podignuta do 3. novembra kada ističe rok od šest mjeseci, nema sumnje da će tužilaštvo predložiti i produžetak pritvora - dodaje naš sagovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.