KO ĆE BITI IZABRAN

Počela sjednica Skupštine na kojoj se biraju predsjednik parlamenta i nova vlada Crne Gore

Na dnevnom redu zasjedanja je i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora Skupštine

Počela sjednica Skupštine. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

30.10.2023

Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore, koja je počela 27. jula, nastavljena je danas, a na dnevnom redu je izbor predsjednika i potpredsjednika najvišeg zakonodavnog doma, javlja Anadolija.

Nakon parlamentarnih izbora koji su održani 11. juna, novu parlamentarnu većinu u Crnoj Gori činit će Pokret Evropa sad, Demokrate, Socijalistička narodna partija, Koalicija "Za budućnost Crne Gore" i albanske partije.

Ko su kandidati

Prema sporazumu koji su ranije potpisali konstituenti nove vlasti, za predsjednika Skupštine bit će izabran Andrija Mandić, lider koalicije "Za budućnost Crne Gore", koja će dati podršku novoj vladi.

Iz Pokreta Evropa sad, najbrojnije političke partije u parlamentu, najavljeno je da će njihov kandidat za potpredsjednika Skupštine biti Boris Pejović. Demokrate su najavile da će Zdenka Popović biti kandidatkinja te stranke za potpredsjednicu parlamenta.

Na dnevnom redu zasjedanja je i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora Skupštine.

Očekuje se da, odmah nakon izbora rukovodstva parlamenta, bude zakazana nova sjednica Skupštine na kojoj bi bila izabrana 44. vlada Crne Gore.

Program rada

Mandatar Milojko Spajić u četvrtak je Skupštini dostavio prijedlog sastava i program rada nove vlade.

Skupština Crne Gore broji 81 poslanika. Parlamentarnu većinu (Pokret Evropa sad, Demokrate, Socijalistička narodna partija, Koalicija "Za budućnost Crne Gore" i albanske partije) činit će ukupno 49 poslanika. U opoziciji će biti Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca, Bošnjačka stranka, Građanski pokret URA i Hrvatska građanska inicijativa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.