ŽESTOKE REAKCIJE

Sa protesta u Podgorici poručeno: Mandića ne prihvatamo za predsjednika Skupštine

Popis može imati za posljedicu nestanak Crne Gore kao poslije Podgoričke skupštine, navela je Marković

Protesti ispred Skupštine Crne Gore. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

30.10.2023

Ispred Skupštine Crne Gore večeras je pod sloganom “Na okup!” održan protest građana zbog imenovanja Andrije Mandića za predsjednika Skupštine Crne Gore, javlja Anadolija.

Sa protesta je poručeno da neće prihvatiti Andriju Mandića za predsjednika Skupštine i da traže od budućeg premijera Milojka Spajića da odloži popis stanovništva i prihvati sve zahtjeve ili će uslijediti žestok bojkot.

Bojkot i povlačenje iz institucija

Predrag Vušurović iz Foruma slobodnih građana "Luča" rekao je da Skupština današnjim izborom Mandića za predsjednika “simbolički, i moralno, i politički postaje razvalina”.

- Danas je u Savjetu za odbranu i bezbjednost slavodobitno izborom Mandića umarširala peta kolona - rekao je Vušurović, dodajući da je Mandić nedostojan da bude predsjednik Skupštine.

Pozvao je suverenističke stranke da razmisle o bojkotu institucija.

- Suverenističke stranke još jednom pozivam na okup i iskreno jedinstvo, uz molbu da razmisle o bojkotu i povlačenju iz prosutih institucija ove zemlje, počevši od večeras - rekao je Vušurović.

Jelena Marković iz Liberalne partije kazala je da se nisu stekli uslovi za slobodno izjašnjenje građana na popisu stanovništva.

- Popis može imati za posljedicu nestanak Crne Gore kao poslije Podgoričke skupštine - navela je Marković.

Kazala je da se po izboru Mandića za predsjednika Skupštine, protiv koga se vodi krivični postupak, vidi koliko su uništene institucije u državi.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević rekao je da u odbrani državnih interesa stoje svi koji građansku Crnu Goru nose u srcu.

- Danas smo u Skupštini vidjeli novu verziju Mandića. Nećemo dozvoliti da nas ta lažna retorika prevari jer - vuk dlaku mijenja, ali ne i ćud - naveo je Zirojević.

Rekao je da su se građani okupili da iskažu jasan protest prema “namještenom popisu čiji su rezultati unaprijed poznati”.

- Nijedan pedalj ove teritorije nećemo dati nikome, ni po koju cijenu. Nije vlada Pokreta Evropa sad ništa više od vlade Dritana Abazovića. Ideološke matrice su iste. Ovo je Vlada DF-a i Vučića - naveo je Zirojević.

"Četnički vojvoda"

Pozvao je budućeg premijera Milojka Spajića da odgodi popis.

- Spajiću, ili će ti prvi potez biti odlaganja popisa i sjesti sa nama da razgovaraš ili ćeš se suočiti sa nikad viđenim bojkotom popisa i političkim cunamijem - poručio je Zirojević.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Oskar Huter kazao je da predsjednik Skupštine Crne Gore, koja je NATO članice, postaje čovjek čija je politika anti NATO, i koji je glasao protiv njene nezavisnosti.

Potpredsjednica mladih evropskih socijalista Kristina Šćepanović rekla je da za predsjednika Skupštine nikada neće prihvatiti “četničkog vojvodu“.

Na protestu je održan minut ćutanja za sve žrtve agresije Rusije na Ukrajinu i palestinsko-izraelskog sukoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.