ODRŽAN SASTANAK

Lahbib na Kosovu: Tražimo deeskalaciju i novu posvećenost procesu normalizacije

Samo dijalogom možemo doći do rješenja prihvatljivog za sve, za sve naše narode, kazala je Lahbib

S održanog sastanka. Anadolija

Anadolija

24.11.2023

Ministrica vanjskih poslova, evropskih pitanja i vanjske trgovine i saveznih institucija kulture u Kraljevini Belgiji Hadja Lahbib izjavila je danas u Prištini da se zahtjeva deeskalacija situacije i nova posvećenost procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, javlja Anadolu.

Glavna tema

Nakon sastanka sa kosovskom ministricom vanjskih poslova i dijaspore Donikom Gervallom, Lahbib je kazala da je glavna tema razgovora bio dijalog između Kosova i Srbije. Ocjenila je da je bilo dosta napretka u normalizaciji odnosa, ali da su tenzije i dalje visoke.

- Samo dijalogom možemo doći do rješenja prihvatljivog za sve, za sve naše narode. Odgovor koji tražimo je deeskalacija i nova posvećenost procesu normalizacije odnosa. To je jedini način za dugoročni mir koji bi objema stranama obezbijedio budućnost u Evropskoj uniji - kazala je Lahbib.

Dobra saradnja

Podsetila je da je Belgija bila jedna od prvih država koje su priznale kosovsku nezavisnost 2008., te ocjenila da je saradnja u mnogim oblastima posljednjih godina još više ojačala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.