CRNA GORA

Viši sud u Podgorici: Nikolić do smrti tukao trudnu suprugu, dobio 12 godina zatvora

Presudu je izrekao sudija Višeg suda u Podgorici Veljko Radovanović

Viši sud u Podgorici. Pobjeda

H. J. I.

11.12.2023

Dalibor Nikolić osuđen je na 12 godina zatvora zbog nasilja u porodici kojom prilikom od batina koje je trpjela osam sati preminula njegova trudna supruga Zimrita Nerda.

Presudu je izrekao sudija Višeg suda u Podgorici Veljko Radovanović.

Koban bio posljednji udarac

Za Zimritru Nerdu koban je bio posljednji udarac koji je primila u kuhinji zbog banalnog razloga oko toga ko će skuhati kafu.

Nikolić je tokom 15. i 16. januara prošle godine osam sati tukao ženu. On je od 22 sata do šest sati narednog dana tukao trudnu ženu nakon svađe dok se troje njihove maloljetne djece (od 10, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući.

Poslije osam sati batinjanja Zumrita je ležala u krevetu i nije se odazvala na nekoliko poziva Nikolića da im skuha kafu. U nekom trenutku je ipak došla do kuhinje i ponudila se da ipak ona skuha kafu što je razbjesnilo Nikolića. Nakon što se nije sklonila, kako joj je rekao, Nikolić je suprugu udario pesnicom u dio lica ispod desnog oka.

Nerda je, kako se navodi u optužnici, od ovog udarca izgubila svijest usljed izliva krvi u mozak i pala na tlo.

- Došlo do posljedičnog naglog prekomjernog savijanja glave unazad i kidanja mostnih vena, a potom nakupljanja krvi u prostor između tvrde i meke moždane ovojnice i pritiska izlivenom krvlju na mozak - precizirano je u optužnici.

Teške tjelesne povrede

Od posljedica prebijanja umrla je 22. januara u Kliničkom centru Crne Gore. U optužnici se navodi da je Nerda primila više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom, a ljekari su joj u bolnici konstatovali pet teških tjelesnih povreda i 11 lakših, među kojima su i prelomi kostiju na rukama i na nozi.

Dalibora Nikolića (33) iz Bosne i Hercegovine sa boravkom u Baru, uhapsila je policija na graničnom prelazu Dobrakovo 17. januara, dan nakon što je ostavio pretučenu ženu u besvjesnom stanju i troje maloljetne djece ispred Opšte bolnice u Baru.

Istovjetnu kaznu od suda zatražila je i punomoćnica porodice Nerda, advokatica Jovana Pavlović moleći sud da prilikom donošenja odluke ne zaboravi da je Nikolić znao da je Zumrita trudna, da je godinama unazad na grub i bezobziran način vršio nasilje nad nevjenčanom suprugom kao i da je ovaj delikt izvršio u prisustvu troje maloljetne djece koja su cijelu noć mogla da čuju kako im otac ubija majku.

Vrhunac bezosjećanja prema djeci Nikolić je, prema ocjeni advokatice Pavlović, pokazao kada ih je stavio u vozilo sa majkom u besvjesnom stanju i ostavio ispred bolnice.

Sa druge strane, branilac Nikolića, advokat Andrej Adžić ukazao je sudu da Nikolić nije imao namjeru da ubije nevjenčanu suprugu a što proizilazi iz činjenice da je njihov prethodni život bio opterećen takvim načinom života gdje je nažalost okrivljeni znao činiti nasilje.

"Ja to nisam htio"

Paradoksalno - ali upravo to što se i ranije dešavalo nasilje, po ocjeni advokata Adžića, jasno govori da umišljaj Nikolića nikada nije obuhvatao smrt nevjenčane supruge kao posljedicu.

Iznoseći završne riječi, advokatica Pavlović je podsjetila da je Zimrita Nerda u vrijeme smrti imala samo 28 godina.

Ona smatra da je odbrana okrivljenog Dalibora Nikolića koja počinje i završava se rečenicom: ,,Priznajem da sam kriv za smrt svoje supruge, ali mi nije palo na pamet da istu lišim života, odnosno ja to nisam htio", predstavlja samo kliše riječi, svih onih muškaraca gdje muž da sebi za pravo da o odlučuje o životu svoje žene.

Ona je ukazala na vještačenja koja su pokazala da je Zumrita tokom osmosatnog maltretiranja primila na desetine udaraca bejzbol palicom, dominatno trpjela fizičke bolove jakog inteziteta sve do trenutka gubita svijesti, kao i psihičke bolove jakog inteziteta sa subjektivnim doživljajem životne ugroženosti.

Na kraju, advokatica Pavlović je istakla da pokojna Zimrita u nijednom trenutku nije davala bilo kakav povod za takvo ponašanje okrivljenog prema njoj a da je posljednji smrtonosni udarac primila u trenutku kada se ponudila da postupi po naredbi svog supruga i skuha mu kafu.

- Ovakvim svojim radnjama okrivljeni je evidentno pokazao da je itekakao bio svjestan svih radnji koje preduzima na štetu pokojne Zimrite, a naročito što je sposobnost okrivljenog da shvati značaj svoj djela i mogućnost upravljanja svojim postupcima bila očuvana, a što utvrduje iz nalaza i mišljenja Tima vještaka neuropsihijatara. Ono što se svakako ne smije zaboraviti, a što ukazuje na još veću monstruoznost predmetnog djela jeste činjenica što je pokojna Zimrita bila u drugom stanju, a koja okolnost je itekako bila poznata okrivljenom – kazala je advokatica Pavlović u završnim riječima.

Poruka svim ženama u Crnoj Gori

Ona je zatražila od suda da Nikolića proglasi krivim i kazni najstrožom kaznom zatvora.

- Čime će se u konačnom poslati poruka i svim drugim ženama u Crnoj Gori da su zaštićene i da mogu da vjeruju u pravosudni sistem Crne Gore, te u konačnom da se stavi tačka na kliše svih odbrana okrivljenih koje se svode na to: "Ubio sam je, ali nisam htio" – kazala je advokatica Pavlović.

Ona se kao punomoćnica predstavnika oštećene porodice pridružila krivičnom gonjenju i postavila imovinsko pravni zahtjev u iznosu od 100.000 eura.

Sa druge strane, advokat Adžić zatražio je od suda da prilikom donošenja odluke ima u vidu porodični život optuženog i pokojne Zimrite Nerde koji je bio opterećen takvim načinom života, gdje je okrivljeni znao činiti nasilje, prenosi Pobjeda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.