MILOŠ VUČEVIĆ

Srbijanski ministar: Zabrinuti smo zbog vojnog sporazuma Kosova i Turske

Ne samo politički, nego ćemo naše kapacitete prilagoditi svim izazovima, rizicima, pa i opasnostima za našu domovinu - rekao je Vučević

Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević. Ministarstvo odbrane Srbije

FENA

30.1.2024

Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević kazao je danas da je Srbija zabrinuta zbog potpisivanja okvirnog vojnog sporazuma između Kosova i Turske, kao i da pažljivo prati što se događa, te da će imati učinkovit odgovor.

- Ne samo politički, nego ćemo naše kapacitete prilagoditi svim izazovima, rizicima, pa i opasnostima za našu domovinu, jer se postavlja pitanje - za koga i za što se naoružava kosovska vojska. Još jedna albanska vojska, de facto, kada pogledate etnički sastav - rekao je Vučević novinarima u beogradskoj vojarni na Topčideru, nakon prikaza vojnog naoružanja i opreme Vojske Srbije (VS).

Prema njegovim riječima, to je suprotno i vojno-tehničkom sporazumu i Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1244, kao i da predstavlja "izravno kršenje svih normi međunarodnog prava", a saradnja Turske i Kosova "nije nova stvar".

- NATO ne sarađuje institucijski s Kosovskim snagama sigurnosti, ne sudjeluje kao alijansa u transformaciji u ono što oni zovu Kosovske oružane snage, što je inače suprotno njihovom Ustavu, ali pojedine zemlje članice su snažni partneri u tom procesu, a Turska je tu možda i lider - kazao je srbijanski ministar, prenosi Beta.

Turska i Kosovo potpisali su okvirni vojni sporazum o produbljivanju vojne saradnje i to u razmjeni vojnog osoblja, obrazovanju, zajedničkim obukama, ulaganju u obrambenu industriju te liječenju pripadnika Sigurnosnih snaga Kosova u Turskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.