OBJAVLJENA PRESUDA

Osuđen bivši pobjednik Supertalenta: Ukrao je čak 140.000 eura

Operirao je po zagrebačkim zlatarama, benzinskim stanicama, mjenjačnicama i restoranima

Petar Bruno Basić. Instagram

D. H. / Jutarnji.hr

14.2.2024

Zbog serije razbojništava tokom prošle godine, a koje je odradio po Zagrebu i pričinio više od 140.000 eura štete, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici sporazumno je osuđen na šest godina zatvora Petar Bruno Basić, posrnuli fitness trener i nekadašnji pobjednik "Supertalenta".

Uračunato vrijeme

U visinu kazne koju je dogovorio s velikogoričkim tužiteljima bit će mu uračunato vrijeme koje do sada proveo u istražnom zatvoru, a sudske troškove ne mora platiti. Ali zato mora podmiriti sve postavljene imovinsko-pravne zahtjeve. Na upit predsjednice sudskog vijeća o bračnom stanju i imovini, Basić je otkrio da je razveden i da nema djece niti imovine.

Podsjetimo, Basić, koji je 2016. godine zaradio 200.000 kuna kao pobjednik Supertalenta, od septembra se nalazi iza rešetaka remetinečkog zatvora zbog serije razbojništava u zlatare koje je odradio s francuskom kapicom na glavi.

Operirao je po zlatarama, benzinskim pumpama, mjenjačnicama, ali i restoranima brze hrane i sve je odrađivao prema istom scenariju - uz prijetnju pištoljem zaposlenicima otuđivao je novac, a zlatare je špricao suzavcem.

Uprkos nesnosnim vrućinama, nosio je košulje dugih rukava, valjda kako bi prikrio tetovaže koje ima na rukama. Na glavi je uvijek nosio francuske kapice različitih boja, a lice si je "štitio" dioptrijskim naočalama. Ukradenu zlatninu uglavnom je prodavao, a dio možda i poklonio.

 Na jednom od snimaka videonadzora vidi se kako početkom jula dolazi bijelim Citroen Jumperom do trgovačkog centra. Uzima velika transportna kolica za kupnju te na njih, u maniri poštenog kupca, stavlja veći vrtni bazen, dvije ležaljke, roštilj, dvije stolice, suncobran te prijenosnu klimu. I umjesto da se zaustavi na blagajni i plati 2254 eura, koliko sva ta roba vrijedi, Basić je samo ležerno produžio iz trgovine van bez plaćanja. Stvari je potom ukrcao u vozilo kojim se dovezao te sve otpremio kod partneričine majke, navodno kao znak darežljivosti, poštovanja...

Ušli mu u trag

Istražitelji su mu ušli u trag nakon što su medije preplavile snimke jedne njegove razbojničke akcije, a u Basića su nakon iscrpnog istraživanja uprli prstom i zaključili da je lopov koji je na tuđi račun živio na visokoj nozi – kockao je, putovao i hranio se po restoranima.

- Prilikom počinjenja navedenih kaznenih djela, osumnjičeni bi se do navedenih objekata dovezao automobilom na koji je stavio nepripadajuće registracijske pločice koje je ranije otuđio s drugih vozila. Maskirao bi se na način da bi na glavu stavio francusku kapu i na oči dioptrijske naočale. Novac koji je zaradio od prodaje otuđenog zlata, trošio bi na kockanje, putovanja i luksuzni način života - kazali su tada iz PU zagrebačke.

Posrnuli fitness trener po zanimanju je tehničar za špediciju i logistiku, a iako nije radio, čini se da nikome u njegovu okruženju nije bilo čudno odakle mu tolika galantnost. Djevojku je vodio na putovanje u Egipat, rado joj je poklanjao zlatninu... a ona je mislila da zarada za te stvari potječe od njegova klađenja jer je, navodno, ogrezao o online igre na sreću.

Inače, u jesen 2017. mediji su pisali da je Basić postao ročnik Hrvatske vojske. Ponosno je položio prisegu u 20. naraštaju ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi, a glavna motivacija za prijavu mu je bila, kako je tad otkrio sedmoj sili, njegov otac koji je bio nekad zapovjednik Počasno-zaštitne bojne Glavnog stožera HV-a i koji je svoj veliki obol dao u ratnom vihoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.