SAŠA ČAĐENOVIĆ

Porodica daje jamstvo od 377.000 eura za ukidanje pritvora bivšem specijalnom tužiocu

Kao razloge za produženje pritvora sud je naveo da postoji osnovana sumnja da je Čadjenović izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije

Sa privođenja Čađenovića. Boris Pejović / Vijesti.me

E. Ć. / Vijesti.me

13.3.2024

Otac i sestra Saše Čađenovića, bivšeg specijalnog tužioca, daju svoje nekretnine u vrijednosti 377.000 eura kao jamstvo za ukidanje pritvora.

Advokat Lazar Aković predložio je predsjednici specijalnog vijeća u Višem sudu u Podgorici sudiji Nadi Rabrenović, ukidanje pritvora njegovom branjeniku okrivljenom Saši Čađenoviću, bivšem specijalnom tužiocu, ukidanje pritvora i određivanje jemstva, da bi se u toku sudskog postupka branio sa slobode, prenose "Vijesti".

U pritvoru od decembra 2022. godine

U podnesku, advokat Aković navodi da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo optužnicu 07. juna 2023. godine protiv Saše Čađenovića, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stave 1 i 6 KZCG i šest krivičnih djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 KZ CG. 

Okrivljeni Čađenović se nalazi u pritvoru po rješenju sudije za istragu Višeg suda u Podgorici od 11. decembra 2022., a pritvor mu je poslednji put produžen rješenjem krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici 15. januara 2024. godine.

- Kao razloge za produženje pritvora sud je naveo da postoji osnovana sumnja da je Čadjenović izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i šest krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, te da postoje osobite okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenog. 

Smatram da navedeni razlozi u rješenjima za određivanje i produženje pritvora nijesu dovoljni i da ne čine izuzetne okolnosti na osnovu kojih je i određivanje i produženje pritvora osnovano. Kod određivanja odnosno produženja pritvora, zakonski imperativ je da se vodi računa o ličnosti učinioca i njegovim porodičnim prilikama, te kako ta mjera utiče na njega, posebno kod činjenice da je pritvor krajnja mjera. 

Odredbe vezane za pritvor moraju se restriktivno tumačiti i da se izriče samo u onim slučajevima kad se prisustvo okrivljenog izvjesno ne može obezbjediti na drugi način. Ustavni sud Crne Gore je u svojoj odluci od 25. 01. 2024. godine usvojio ustavnu žalbu okrivljenog Čađenović Saše, utvrđujući da su rješenjem Apelacionog suda Crne Gore od 12. 10. 2023. godine, povrijeđena njegova prava iz člana 29 stav 1 i 2 i član 30 stav 114 Ustava Crne Gore i član 5 stav 1 tačka c) i stav 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. 

Ovim putem, stavljam predlog za ukidanje pritvora uz polaganje jemstva, na način što se kao jemstvo nudi ukupan iznos od 377.362,83 eura. Ovaj iznos će biti obezbijeđen stavljanjem hipoteke na nepokretnostima bliže preciziranim u izjavi vlasnika oca okrivljenog Vučine Čadjenovića, ovjerenoj kod notara, procijenjenima od strane procjenjivača, na ukupnu novčanu vrijednost u visini 222,316.95 eura, kao i na nepokretnostima bliže preciziranim u izjavi sestre okrivljenog, vlasnika Tanje Čadjenović Nikolić, na ukupnu novčanu vrijednost u visini 155,045.88 eura. 

Sve navedeno je kao garancija da okrivljeni neće pobjeći, uz obećanje da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište, kao i da će se odazivati pozivima suda - naveo je advokat Lazar Akovič u predlogu za ukidanje pritvora, prenose "Vijesti".

Obraćanje advokata 

On dodaje se da je okrivljeni Saša Čađenović spreman da da obećanje da neće pobjeći do kraja krivičnog postupka, da se neće kriti, niti da će bez odobrenja napuštati svoje prebivalište, odnosno boravište.

- Osim ovog obećanja i branilac okrivljenog sa svoje strane daje garanciju da će se okrivljeni na svaki poziv suda odazivati. Ističerno da je okrivljeni porodično i stambeno vezan sa mjesto prebivališta Podgoricu. Živi sa svojom suprugom. 

Ne pada mu napamet da bježi i da se bilo gdje skriva, već naprotiv stalo mu je da se suoči sa predmetnim postupkom i da dokazuje svoju nevinost, kako bi prije svega sačuvao svoju čast i čast svoje porodice. 

Nepokretnosti koje se nude kao jemstvo su starevina porodice Čadjenović, teškim radom i mukotrpno su sticane, što dodatno obavezuje okrivljenog Čadjenović Sašu da vodi računa da iste usljed njegovog djelovanja kao garancija ne propadnu - poručio je je advokat Aković, prenose "Vijesti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.