LOPOVI BILI BAHATI

Kako je otkriveno da je ukradeno 43.000 ordena iz zgrade Palate Srbije

Pokrenuta istraga protiv deset osoba

Istraga u Palati Srbije. DJORDJE KOJADINOVIC / RINGIER

B. C. / Telegraf.rs

16.3.2024

Da je nestalo na desetine hiljada ordena iz zgrade Palate Srbija otkriveno je još prije deceniju, nakon čega je slučaj počeo da se istražuje, piše Blic.

Međutim, tek sada Treće osnovno javno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv deset osoba, među kojima je i Slobodan Homan, advokat i nekadašnji državni sekretar u Ministarstva pravde.

Kako Blic saznaje, ukradeni predmeti nalazili su se u tri prostorije u zgradi SIV-a.

Krađa koja se godinama istražuje

- Lopovi su bili toliko bahati da su skoro sve odnijeli od onoga šta je bilo u prostorijama. Štaviše, da su ukrali 20 odsto onoga šta je bilo u njima niko ne bi ni primjetio-kaže izvor Blica upoznat sa istragom.

Kako Blic saznaje, da su ordeni nestali iz prostorija primjetio je kabinet tadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića, koji je sačinio službenu bilješku.

- To se već godinama istražuje, a navodno su ordeni ukradeni još 2007. godine- kaže izvor Blica.

Pored Slobodana Homena (52) za saučesništvo u krađi 43.000 ordena osumnjičen je kolekcionar Jovan Mara (65).

Za Homenom je na prijedlog Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu raspisana potjernica. On je bio državni sekretar Ministarstva pravde i advokat.

Potjernica za advokatom 

U opsežnoj akciji hapšenja koja je organizovana od strane Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Uprave kriminalističke policije, Službe za suzbijanje kriminala uhapšeno je osam osoba J.M. (65), N.A. (63), I.Z. (53), O.P.G. (65), S.S. (44), A.T. (60), A.R. (61) i R.K. (64), dok je za Slobodanom Homenom (52) i S.B. (46) Treće tužilaštvo sudu podnijelo prijedlog za raspisivanje potjernica.

Prema navodima krivične prijave, za sada 10 osoba je u saizvršilaštvu iz kancelarije za ordenje, koja se nalazi u desnom krilu SIV-a obavilo tešku krađu državne imovine i to 43.000 državnog ordenja izuzetno velike vrijednosti.

Osumnjičeni su saslušani, svi su iznijeli odbrane, nakon čega je Treće tužilaštvo podnijelo sudu prijedlog da se prema četiri osobe odredi pritvor, prema dvije osobe raspiše potjernica i odredi pritvor, jer nisu dostupni državnim organima, a prema tri osobe mjera obezbjeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu nastavlja sa Upravom kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala dalji rad na rasvetljavanju svih detalja predmetnog događaja i rad na utvrđivanju identiteta svih osoba koja su učestvovala u ovoj teškoj krađi državne imovine, o čemu će javnost biti naknadno obaviještena, prenosi "SrpskaInfo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.