IMA DOVOLJNO DOKAZA

Stručnjak za sigurnost Darko Obradović: Ne bi se otkazivala potraga za Dankom da se nije dogodio preokret

Policija raspolaže dovoljnim brojem dokaza i informacija da može isključiti otmicu, kazao je Obradović

Darko Obradović. Dnevnik.hr

Z. K.

28.3.2024

Stručnjak za sigurnost Darko Obradović za Dnevnik.hr govorio je o istrazi i potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala u utorak poslijepodne ispred zapuštene porodične vikendice u naselju kod Bora u Srbiji. Kako tumači zaokret u istrazi, ako u pitanju nije klasična otmica?

Sužava se prostor

- Mi vidimo da dolazi do napretka u istrazi onda kada se može eliminirati krivično djelo otmice. Policija raspolaže dovoljnim brojem dokaza i informacija da može isključiti otmicu, da su provjereni svi granični prijelazi, da su provjerena čvorišta i zapravo govorimo o tome da je sada na djelu forenzika i operativno-taktičke mjere gdje se sužava prostor potrage i krug sumnjvaca - objasnio je Obradović.

Objasnio je remeti li istragu činjenica da majka nestale Danke zbog trudnoće ne može biti ispitana na poligrafu.

- Važno je da se formira broj lica koja mogu dati neophodna saznanja po pitanju nestanka djevojčice, s jedne strane, a s druge strane nužno je utvrditi prostorno-materijalne veze, ta tri faktora su sada suštinski važna. Neposredno pred emisiju smo saznali da je policija formirala određena mjesta zločina gdje su razapeti šatori i očito je da se ispod tih šatora provode istražne mjere. 

I bageri su na terenu kako bi se prokopale određene lokacije. A što se tiče samog poligrafa, ne kaže se džabe blagoslovljeno drugo stanje - trudnica može prevariti poligraf, kao i srčani bolesnici i ta lica nisu pogodna za poligraf, ali mislim da je to zadnja mjera kad se iscrpe materijalni dokazi - ističe Obradović.

Sve pod kontrolom

Misli kako policija drži istragu pod kontrolom.

- Mislim da policija drži stvar pod kontrolom iz razloga što je potraga obustavljena, a potraga nikad ne bi bila obustavljena da se nisu pojavili materijalni tragovi ili saznanja koja idu u prilog obustavljanju. Razlog je i taj da se radi o ranjivoj kategoriji, žrtva je dijete od dvije godine, koje ne može o sebi brinuti i samim tim ne bi se otkazivala potraga da nije došlo do nekih preokreta u ovoj istrazi - naglašava Obradović.

Kaže da je sigurno jasno da se djevojčica nije samo udaljila od kuće niti ju je iko odnio izvan naselja, piše Dnevnik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.