PODGORICA

Uhapšena Jelena Perović, direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore

Prema prvom nalazu, direktorica Agencije je prošle godine radila čak 310 sati prekovremeno, za šta je sebi potpisala iznos od 5.212,10 eura

Akcija u zgradi Agencije za sprečavanje korupcije. RTCG

Dž. R.

17.4.2024

Zgrada Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore bila je blokirana jutros od strane službenika Specijalnog policijskog odjeljenja gdje se vršio pretres.

Prisustvuje pretresu

Portalu RTCG je ranije danas iz više izvora saopćeno da je uhapšena direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović, međutim, ona je još u zgradi i prisustvuje pretresu.

U međuvremenu službenici SPO izašli su sa Perovićevom i njenim advokatom iz zgrade ASK-a kako bi pretresli njen službeni automobil. Nakon pretresa, vratili su se u službene prostorije Agencije.

Više detalja za sada nije poznato. Očekuje se zvanično saopćenje.

Budžetska inspekcija kontrolirala je Agenciju u sklopu godišnjeg plana, a nalaz je objavljen 22. marta. Ministarstvo finansija je tada nalaz inspekcije uputio Specijalnom državnom tužilaštvu koje je na osnovu dostavljene dokumentacije formiralo krivični predmet, prenosi RTCG.

Tada su iz inspekcije upozorili na to da je Perović tokom 2023.  pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 eura što je, utvrdili su iz Budžetske inspekcije, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Prekovremeni sati

Prema prvom nalazu, direktorica Agencije je prošle godine radila čak 310 sati prekovremeno, za šta je sebi potpisala iznos od 5.212,10 eura, a dežurala je i u dane praznika 22. i 23. maja i 13. i 14. jula prošle godine, za šta je sebi uplatila dnevnice u iznosu od 536,78 eura.

Dodatnih više od 8.700 eura inkasirala je za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera.

Prema podacima iz zapisnika inspekcije, Perović je za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Savjeta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 eura više u odnosu na ono što je propisano zakonom.

- Utvrđeno je da nisu primjenjene odredbe člana 31 stav 6 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Rješenje o zaradi donosi radno tijelo koje ih je izabralo, postavilo... - stoji pored ostalog u zapisniku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.