ANALIZA

Šta će izbori u Hrvatskoj donijeti našoj zemlji: Nastavak lobiranja za evropski put BiH

SDP-u se nije isplatilo uključivanje predsjednika države Zorana Milanovića u predizbornu kampanju

Plenković: Pobjednik izbora. N. Šaljić / Avaz

19.4.2024

U Hrvatskoj su prekjučer održani parlamentarni izbori, koji su pokazali da najjače stranke imaju stabilno biračko tijelo, s malim oscilacijama u broju mandata.

HDZ se još jednom pokazao kao najjača stranka, koja je osvojila 61 mandat od ukupno njih 151. Ipak, za razliku od prošlog mandata, kada su formirali većinu samo uz pomoć nacionalnih manjina, koje imaju zagarantiranih osam mandata, sada će za takvo nešto biti potrebna podrška još najmanje sedam ruku, što neće biti izvodivo uz pomoć manjih stranaka.

Formiranje većine

Stoga se očekuje da im u formiranju koalicije pomogne još jedna stranka, a kao rješenje se nameću dvije stranke s desnog ideološkog spektra, i to Domovinski pokret, koji ima 14 mandata, te Most, koji je osvojio 11 zastupničkih mjesta.

Iako su obje te stranke bile sklone kritici HDZ-a, a Domovinski pokret i vodi bivši HDZ-ovac Ivan Penava, puno veći animozitet postoji između HDZ-a i Mosta, pa je izglednija opcija Domovinski pokret.

Domovinski pokret poručio je da je spreman koalirati s HDZ-om ukoliko dio te većine ne bude stranka srpske nacionalne manjine SDSS, koja ima tri zastupnika u Hrvatskom saboru. Bez SDSS-a, a s Domovinskim pokretom, HDZ može imati ugodnu većinu, no pitanje koje se postavlja jeste da li je HDZ spreman odreći se partnera koji im je držao većinu u prethodnom sazivu Hrvatskog sabora.

S druge strane, SDP-u se nije isplatilo uključivanje predsjednika države Zorana Milanovića u predizbornu kampanju te jedino što su uspjeli uraditi je to da se njihovi glasovi nisu prelili na Socijaldemokrate, stranku koju su formirali bivši SDP-ovci.

Kontinuitet politika

Ono što je vrlo vjerovatno jeste da će HDZ, s Plenkovićem na čelu, nastaviti svoj put te da nekih većih zaokreta u njihovoj unutrašnjoj i vanjskoj politici neće biti. Plenković, kao osoba bliska Briselu, neće praviti velika odstupanja od evropske politike.

Kako su za “Dnevni avaz” izjavili Andrej Plenković te ministri Gordan Grlić Radman, Davor Božinović, Vili Beroš i Ivan Anušić, nastavlja se i dobra saradnja s Bosnom i Hercegovinom te lobiranje na njenom evropskom i NATO putu. Naglašeno je da je hrvatski nacionalni interes stabilna, sigurna i funkcionalna Bosna i Hercegovina.

Poručeno je da će se rješavati otvorena pitanja, najavljene su i zajedničke sjednice dvije vlade, ali i fokus na konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH.

Teška situacija za SDP

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je da će razgovarati sa svima jer su, kako kaže, dvije trećine građana Hrvatske protiv HDZ-a. No, matematika trenutno nikako ne ide u prilog SDP-u, a i eventualna koalicija sa strankama krajnje desnice bi mogla izazvati i veliki gnjev kod njihovih birača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.