OBJAVLJENE PREPISKE

Vesna Medenica u razgovoru s nekadašnjom funkcionerkom Ministarstva pravde: "Ostat će samo papir da je EU postojala"

Medenici se u dva odvojena postupka sudi pred podgoričkim Višim sudom, zbog optužbi da je zloupotrebljavala službeni položaj

Vesna Medenica. Boris Pejović

N. Aj.

14.5.2024

Nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, poručivala je krajem 2019. godine da je nije briga za Evropsku uniju, jer će od nje ostati samo pisani dokumenti da je postojala.

To je činila tokom dopisivanja s Marijanom Laković Drašković, koja je u to vrijeme bila Generalna direktorica Direktorata za organizaciju pravosuđa, krivično zakonodavstvo i nadzor Ministarstva pravde, pišu Vijesti.me.

Medenica je tu poruku poslala 14. decembra 2019. godine, i to nakon što je tadašnja funkcionerka Ministarstva pravde proslijedila link teksta "Uljarević: Za EK sporna dodjela stanova sudijama, partijsko zauzimanje RTCG-a...", objavljenog na portalu Vijesti.

Nakon što je poslala link, Laković Drašković šalje još jednu poruku:

- Pored kancelarije za EU integracije i Misije CG iz Brisela, Daliborka (Uljarević prim. aut.) prva u rukama ima Non paper EK... To je ono o čemu sam Vam pričala, a glavni pregovarač je do prije 3 dana bio u Briselu.. Uh.”

Nakon toga Medenica joj odgovara: "Šta nas boli briga za Evropsku uniju, od nje će ostati samo pisani dokumenti da je nekad postojala."

Istog dana poslala joj je još jedan link do objavljenog teksta, a potom i poruku:

- Prvo i najbitnije da si divno izgledala i stajling za 10. Priča jasna i samouvjerenost vidljiva.

Bivša funkcionerka MP godinama je, redovno, bila na liniji sa sada optuženom Medenicom.

Među porukama izuzetim iz Medeničinog telefona nakon hapšenja su i one kojima je Laković Drašković obavještava da su krenuli u postupak izmjene Zakona o upravnom sporu, komentari na račun pojedinih sudija, tužilaca, Nezavisnog dnevnika Vijesti..., ali i sutkinjine kojima od Laković Drašković traži uslugu.

- Bila sam na Zlatibor sa onim ludakom od pomoćnika ministra Srbije... Napisao je uputstvo za međunarodne eksperte i poslao mi ga.. Veli sve ih treba ćerati - napisala joj je Laković Drašković 25. decembra 2018. godine.

“Budala bila i ostala”, komentariše Medenica tog funkcionera tadašnje Vlade Srbije.

“Licemjer”

Krajem naredne godine Medenica je nju obavijestila da su izvjesna osoba koju naziva “Mrčela” i ona panelisti na nekom događaju, na što joj sagovornika odgovara: “Vrh..️.. Kako se sve poklopi.. Samo je vrijeme za sve potrebno️”.

Po završetku tog događaja, 18. decembra 2019. Medenica se pohvalila:

- Manji o makova zrna. A ja mudro ćutim. Prije nego što je počeo izlaganje, posvetio je našem dugogodišnjem poznanstvu i dijeljenju istih vrijednosti. Ha ha ha.

“Kakav licemjer... ali neka️”, odgovara joj Laković Drašković.

Ta bivša generalna direktorka MP, sada advokatica, sa broja koji i danas koristi, u februaru 2020. godine komentarisala je skup Nevladine organizacije Centar za monitoring i istraživanje (CEMI):

- Omrči Svetlana sud na ovom skupu CEMI. Boris preblijedio.

“To je povodom sporazuma, zasta i ja dijelim njeno mišljenje, jer sporazumi su počeli kreirati sudsku praksu, što ne bi smjelo”, objašnjava joj Medenica.

Laković Drašković konstatuje da je to tačno, ali da je izvjesna Svetlana bila pregruba: “Napadala sudije”.

“Kao ona”, odgovara kratko Medenica, ali njena sagovornica ne odustaje od zamjerki:

“Nije dobro za javnost... Puno je medija”, piše joj i predlaže da se vide zbog nečega.

Iz poruka proizilazi da su sastanak dogovorili za dan kasnije, a tri dana poslije tog Laković Drašković šalje poruku:

“Neka vam poslije kaže ime sudije.. Ko zna što je to bilo”...


Laković Drašković: Žalila se Medenici. Boris Pejović

I Medenica od nje traži uslugu krajem tog mjeseca - da ubrza potvrdu iz kaznene evidencije za firmu “Royal plus” i Aleksandra Vujovića, što ova i čini istog dana.

- Neka Vujović pođe u Hilton, tamo su kanc MP i neka podigne uvjerenje.. Gotovo je - šalje ona Medenici sat i po kasnije.

“Rođena za skandale”

Prvog dana jula 2020. godine Laković joj šalje izjave jedne od sutkinja, koju obje komentarišu u negativnom kontekstu.

Medenica objašnjava da je tog dana sjednica Sudskog savjeta i da će popričati sa koleginicom.

- Obavezno. Ona žena đe god se pojavi i što god progovori haos napravi.. Bože - piše joj Laković Drašković.

Od Medenice dobija odgovor: “Rođena za skandale. Prvo je prihvatila, pa kada je Sudski oprao zbog ličnih izleta onda se izvlači na način koji nanosi štetu samo sudstvu. Ove avetinje. Pi”.

Sagovornica joj odgovara kratko: “Vala baš.. Uh”, a Medenica nastavlja:

“No bolje i ovo nego njena prevrtljiva izdanja. Kako se Pipo izvlači, a sve okolo nešto brblja”.

"Tačno tako, ali bruka za nju.. a Pipo je vazda isti bio i ostao”, konstatuje ta sadašnja advokatica.

Osam dana kasnije njih dvije porukama se iščuđavaju zbog čega su Vijesti prenijele saopćenje Vrhovnog suda. To čine nakon što tadašnja direktorka u MP šalje link do teksta objavljenog na portalu Vijesti i komentar “Za čudo da su ovi prenijeli”.

“Oni biše još rata i krvi”, odgovara joj Medenica.

Dan nakon parlamentarnih izbora u avgustu te godine Laković prosljeđuje link do teksta u kom je objavljeno da je tadašnja predsjednica Sudskog savjeta, Vesna Simović Zvicer, kazala da “ohrabruju poruke lidera opozicionih partija koje su sinoć proglasile pobjedu na izborima” i da očekuju da te partije budu dostojanstvene u novoj ulozi.

Njenu izjavu Laković Drašković prokomentarisala je riječima: “O Bože. Što je ovo? Bože sačuvaj”.

Narednih dana komentarišu političku zbilju u Crnoj Gori, pa ta činovnica MP konstatuje: “Dajem ovoj vladi, ako se uopšte i formira, najduže pola godine”.

“Tu je ključ rješenja svih naših problema, kojih nije malo”, odgovara joj Medenica.

Početkom decembra te godine u negativnom kontekstu dopisivale su se o nekadašnjem vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, komentarišući kako je odluku donio “pred formiranje nove Vlade”.

“Pi*ka”, zaključuje razgovor o njemu Medenica, a Laković joj odgovara sa: “Pi”.

Medenici se u dva odvojena postupka sudi pred podgoričkim Višim sudom, zbog optužbi da je zloupotrebljavala službeni položaj.

Specijalno državno tužilaštvo tereti je da je postala član organizovane kriminalne grupe koju je formirao njen sin Miloš Medenica.

Kriminalnu grupu Miloša Medenice terete za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protuzakoniti uticaj i navođenje na protuzakoniti uticaj, zloupotrebu službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.