HRVATSKA

Jedna od najotrovnijih riba na svijetu ulovljena kod Rovinja

Latinski naziv potiče od četiri velika zuba spojena u dvije ploče kojima riba lomi i smrskava plijen – školjke rakova i mekušce

Ulovljena riba. Facebook

S. S.

14.5.2024

Kod ostrva Ceja u Jadranskom moru jučer je spaženo sedam srebrnopružnih naduvača, a jednu od njih je ulovio na 19 metara dubine slovenački ribar Anton Vidović i predao stručnjacima na ispitivanje.

Srebrnopružna naduvača jedna je od pripadnica porodice Tetraodontidae, koje spadaju u jedne od najotrovnijih kičmenjaka na svetu jer njihovo tijelo sadrži tetrodotoksin – izuzetno potentan nervni otrov.

Teške zdravstvene tegobe

- Ako se unese može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je koncetrisan u gonadama i jetri ribe, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od jedan do dva miligrama fatalna - navodi Akvarijum Pula na svojoj Facebook stranici.

Vrsta je, kako ističu, invazivnog karaktera i ubraja se u „lesepsijske migrante“ – vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal dolaze u Sredozemno more. Zbog svoje proždrljivosti i nedostatka neprijatelja, negativno utiče na biološku raznolikost i predstavlja pretnju ribarstvu.

Kao što je već rečeno pripadaju porodici Tetraodontidae. Latinski naziv potiče od četiri velika zuba spojena u dvije ploče kojima riba lomi i smrskava plijen – školjke rakova i mekušce.

Kolokvijalni naziv „naduvača“ dobila je zbog sposobnosti da se „naduva“, više puta uveličavajući svoje tijelo i izbacujući bodlje koje su skrivene dok nije naduvana.

Naseljavaju tropske predjele Tihog i Indijskog okeana.

Njihovo meso u nekim zemljama spada u delikates, a posebno je poznat status jedne vrste naduvače – ribe fugu u Japanu. Zbog izuzetno opasnog otrova, samo obučeni i iskusni kuvari smiju da je spremaju.

Neurotoksin u njihovim tijelima je izuzetno razoran, oko 1.200 puta otrovniji od cijanida. Da čitava stvar bude gora, ne postoji protivotrov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.