CRNA GORA

Knežević nije poklonio put u Dubai ministru, Gvozdenović putovao kao građanin

Jelena Perović je odlučila da tadašnji ministar uređenja prostora nije bio u obavezi da prijavi taj skupocjeni poklon

Duško Knežević. Boris Pejović / Vijesti.me

N. H.

18.5.2024

Pritvoreni biznismen Duško Knežević nije poklonio put u Dubai u martu 2010. ministru Branimiru Gvozdenoviću i njegovoj supruzi, već građanima Branimiru i Marijani Gvozdenović, pišu crnogorske "Vijesti".

Zbog toga, odlučila je direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović, tadašnji ministar uređenja prostora nije bio u obavezi da prijavi taj skupocjeni poklon.

Inicijativu za utvrđivanje moguće povrede Zakona o sprečavanju korupcije podnijela je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) 2019.

Tadašnja Agencija, na čelu sa Sretenom Radonjićem, odbila je da pokrene postupak, pa je MANS pokrenuo postupak pred Upravnim sudom.

Dvije godine kasnije, sud je naložio Agenciji da sprovede postupak u vezi sa navodima Kneževića da je platio troškove skupog putovanja u Dubai za dvoje Gvozdenovića, kao i za bivšeg šefa države i prvu damu Mila i Lidiju Đukanović.

Postupak za Đukanovića okončan je u oktobru 2022. kada je Perović utvrdila da, sada počasni predsjednik, nije imao obavezu da prijavi putovanje.

Knežević je prije pet godina, nakon objavljivanja snimka na kojem predaje koverat sa više od 97.500 eura nekadašnjem visokom funkcioneru DPS-a Slavoljubu Stijepoviću, medijima dostavio i dokaze da je obasipao poklonima i bankarskim beneficijama tadašnji državni vrh.

Tvrdio je da ga je poklon putovanje za Đukanoviće i Gvozdenoviće koštalo 29.500 eura.

Protiv njega su u Crnoj Gori podignute tri optužnice – za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Početkom 2020. godine, podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Kneževića u predmetu “Karbon” u kojem je navodno sa još četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji “Global karbon” i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 eura.

Prema odluci koju potpisuje Jelena Perović, Gvozdenović je Agenciji objasnio da je “na predmetno putovanje otišao privatno, sa svojom suprugom, te da u konkretnom javna funkcija koju je obavljao u tom momentu ni na koji način nije bila povezana sa putovanjem”.

“Uvidom u dio baze podataka Agencije - registar poklona, za 2010. i 2011. godinu utvrđeno je da se u njoj ne nalazi predmetno putovanje, kao i da nema sačinjenog izvještaja o odbijanju istog. Uvidom u dopis Ministarstva unutrašnjih poslova - Sektor za borbu protiv korupcije utvrđeno je da se lice Duško Knežević predsjednik Atlas grupe ne nalazi u Crnoj Gori, te da nije dostupan nadležnim organima Crne Gore. Uvidom u dopis Vlade Crne Gore – Generalnog sekretarijata utvrđeno je da nijesu u posjedu podataka da li je (Gvozdenović) u periodu od 25.03.2010. godine do 30.03.2010. godine bio na putovanju u UAE - Dubai kao tadašnji ministar uređenja prostora i životne sredine”, navodi se u odluci, koja je donesena krajem prošle godine, a juče objavljena.

Uvidom u dopis Atlas Grupe sa prilozima, pak, utvrđeno je da je Duško Knežević, ispred Atlas grupe, platio putovanje u UAE - Dubai u periodu od 25.03.2010. godine do 30.03.2010. godine.

“…Iz vize koja je izdata za ulazak u UAE utvrđuje se da nije izdata za tadašnjeg ministra niti je naznačeno da je putovanje službene prirode… Dakle, u konkretnom nije primio zabranjeni poklon, niti je putovao kao javni funkcioner, kojim dokazima je Agencija poklonila punu vjeru, cijeneći ih kao jasne i istinite”, obrazložila je Perović.

Agencija je juče objavila na svojoj internet prezentaciji na desetine odluka za javne funkcionere, koje su, prema dokumentaciji, donesene uglavnom prošle godine.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijelo je nedavno naredbu o sprovođenju istrage protiv Perović zbog sumnje da je zloupotrebom položaja od avgusta 2020. do marta ove godine sebi i drugima pribavila korist, a budžetu Crne Gore nanijela štetu od najmanje 100.000 eura. Negirala je krivicu i brani se sa slobode, ali su joj određene mjere nadzora - zabrana napuštanja stana, zabrana pristupa i sastajanja sa određenim osobama i oduzimanje putne isprave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.