POVREMENI POST

Objavljeni rezultati nove studije o autofagiji: Je li efikasnija od ostalih dijeta

Cilj istraživanja bio je da shvate da li restrikcija kalorija djeluje bolje ako se jede kasnije ili ranije tokom dana

Naučno razumijevanje ove teme još nije završeno jer ostaje mnogo pitanja bez odgovora. TimesNowNews

E. Ag.

23.4.2024



Popularna autofagija ili povremeni post, kada se vrijeme za obroke skraćuje na 10 sati, ne ubrzava skidanje kilograma kod osoba koje su gojazne i imaju preddijabetes, pokazala je studija. Tokom 12 sedmica tim s Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru proveo je istraživanje u kome je dio ljudi pratio autofagiju, a dio imao normalan stil ishrane, s tim što su obje grupe jednako smanjile broj unesenih kalorija, navodi MedPageToday.

- Imali smo 41 učesnika studije, starih u prosjeku 59 godina, i svi su završili program. Poslije 12 sedmica učesnici iz grupe koja je jela samo tokom 10 sati izgubili su u prosjeku 2,3 kilograma, dok su učesnici grupe koja je jela tokom cijelog dana izgubili 2,6 kilograma. Promjena u glikemijskim mjerama nije se razlikovala između grupa - navodi se u istraživanju objavljenom u Annals of Internal Medicine.

Profesorica medicine na Univerzitetu Džon Hopkins dr. Nisa Maruthur, vođa studije, rekla je za Yahoo Life da je cilj istraživanja bio da shvate da li restrikcija kalorija djeluje bolje ako se jede kasnije ili ranije tokom dana, ali je otkriveno da nekih razlika nema.

– Studija je pokazala da nema veće koristi od povremenog gladovanja u odnosu na uobičaje termine jela za gubitak kilograma, pod uvjetom da je kalorijski unos sličan. Naučno razumijevanje ove teme još nije završeno jer ostaje mnogo pitanja bez odgovora - rekla je za Science Media Centre Nit Foruhi sa Univerziteta u Kembridžu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.