JEDNOSTAVNA PRIPREMA

Tri brza doručka za zaposlene mame: Izvor energije i nutritijenata

Potrebno je malo discipline kako ne bi zapostavili svoje potrebe

Zeleni smoothie idealan za početak dana. Facebook

Dž. R.

16.5.2024

Majke koje su zaposlene često zapostave svoje potrebe, između ostalog, zdravi doručak koji je najvažniji obrok u danu. Kako se to ne bi dešavalo, potrebno je malo discpline i ova tri recepta za brzu pripremu.

Smoothie s avokadom i špinatom za energiju

Ovaj zeleni smoothie idealan je za početak dana. Avokado je bogat zdravim mastima koje pružaju dugotrajnu energiju, dok špinat nudi željezo i folate koji pomažu u borbi protiv umora.

Sastojci za recept: 1 zreli avokado, 2 šake svježeg špinata, 1 banana, 1/2 šoljice grčkog jogurta, 1 šoljica nezaslađenog bademovog mlijeka, 1 kašika chia sjemenki, med po ukusu.

Priprema recepta:

1. Avokado ogulite i narežite na kocke. U blender dodajte avokado, špinat, bananu, grčki jogurt, bademovo mlijeko i chia sjemenke.

2. Blendajte na visokoj brzini dok ne postane glatko.

3. Po želji zasladite medom. Poslužite odmah za najbolju svježinu i uživajte u energetskom početku dana.

Avokado i chia sjemenke pružaju zdrave masti i vlakna koja podržavaju dugotrajnu energiju. Špinat je bogat željezom, ključnim za borbu protiv umora, dok je banana izvor prirodnih šećera i kalija, što pomaže u održavanju energije.

Jaja na avokado tostu s feta sirom

Jaja na avokado tostu s feta sirom su savršen izbor za brz, no iznimno hranjiv doručak. Kombinacija proteina iz jaja, zdravih masti iz avokada i kalcija iz feta sira čini ovaj doručak idealnim za započinjanje dana s puno energije.

Sastojci za recept: 2 kriške integralnog hljeba, 1 zreli avokado, 2 jaja, 30 g feta sira, so, biber i čili pahuljice po ukusu.

Priprema recepta:

1. Integralni hljeb tostirajte do zlatno-smeđe boje. Avokado ogulite i izgnječite vilicom, a zatim ravnomjerno rasporedite po tostiranom hljebu.

2. U tavi, na srednje jakoj vatri, pripremite jaja po želji, preporučujemo “na oko” za ovaj recept. Jaja položite na tost s avokadom.

3. Natrgajte feta sir i pospite po jajima. Začinite solju, biberom i čili pahuljicama.

4. Poslužite odmah i uživajte u bogatom i zadovoljavajućem doručku.

Jaja su izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i vitamina D, koji su ključni za energiju i opće zdravlje. Avokado dodaje zdrave mononezasićene masti koje poboljšavaju apsorpciju nutrijenata i daju dugotrajnu energiju, dok feta sir nudi kalcij za zdravlje kostiju.

Quinoa s bobicama i orasima 

Quinoa zdjela s bobicama i orasima je nutritivno bogat doručak koji pruža kompleksne ugljikohidrate, antioksidante, proteine i zdrave masti. Idealna je za žene koje traže dugotrajnu energiju i mentalnu jasnoću za izazovan dan koji ih čeka.

Sastojci za recept: 1 šoljica kuhane quinoe, 1/2 šoljice miješanih svježih ili smrznutih bobičastog voća (maline, borovnice, jagode), 1/4 šoljice oraha ili badema, 1 kašika chia sjemenki, med ili javorov sirup po ukusu, 1 šoljica biljnog mlijeka po izboru.

Priprema recepta:

1. Quinoi dodajte biljno mlijeko i lagano zagrijte u loncu na srednje niskoj temperaturi dok ne postane toplo. Prebacite toplu quinoju u zdjelu. Po quinoji rasporedite bobičasto voće, orašaste plodove i chia sjemenke.

2. Po želji dodajte med ili javorov sirup za dodatnu slatkoću. Poslužite toplo ili hladno, ovisno o vašem ukusu.

Quinoa je odličan izvor biljnih proteina i vlakana koji pomažu u stabilizaciji razine šećera u krvi i pružaju dugotrajnu sitost. Bobičasto voće bogato je antioksidansima koji štite tijelo od stresa i upala, dok orašasti plodovi i chia sjemenke dodaju zdrave masti i dodatne proteine za energiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.