KOŠARKA

U Beogradu se okupile košarkaške zvijezde iz Bormija 1987. koje su dva puta pobijedile Ameriku: Među njima su bili Sarajlija i Zeničanin

Piše: A. SOKOLOVIĆ

26.9.2017

Godina 1987. Mnogi kažu da je to bilo zlatno vrijeme košarke u Jugoslaviji. Tog 5. avgusta 1987. godine u italijanskom Bormiju košarkaška reprezentacija Jugoslavije je sedmom pobjedom iz isto toliko mečeva postala juniorski prvak svijeta savladavši u finalu selekciju Sjedinjenih Američkih Država (86:76).

Talentirana generacija

Tadašnji selektor Svetislav Pešić u Italiju je poveo talentiranu generaciju među kojima je bio Sarajlija Samir Avdić i Zeničanin Teoman Alibegović. Pored njih dvojice u Bormiju su još bili: Zoran Kalpić, Luka Pavićević, Nebojša Ilić, Toni Kukoč, Miroslav Pecarski, Aleksandar Đorđević, Vlade Divac, Radenko Dobraš, Dino Rađa i Slaviša Koprivica.

Reprezentacija koja je u italijanskom Bormiju 1987. osvojila titulu prvaka svijeta u košarci predvođena upravo našim Avdićem i Alibegovićem, 30 godina kasnije ponovo se okupila - ovoga puta jučer u Beogradu.

Pored bivšeg reprezentativca Bosne i Hercegovine Samira Avdića i Alibegovića koji je igrao za Sloveniju, u glavnom gradu Srbije su još bili: Divac, Đorđević, Rađa i ostali saigrači koji su ponovo sreli i prisjetili te pobjede u finalu nad Amerikom, ali i ostalih trijumfa na Svjetskom prvenstvu.


Legendarni Leri Braun bio je na klupi SAD. Legendarni Leri Braun bio je na klupi SAD

Pravo na san o svjetskoj tituli niko nije mogao da im oduzme. Čak ni moćni Amerikanci, budući NBA i All-star igrači koje je trenirao čuveni Leri Braun (Larry Brown).

Podsjetimo kako je sve izgledalo. U prvoj utakmici u grupi pobijeđena je Kina sa 126:79. Onda je uslijedio duel sa SAD, sigurna pobjeda od 110:95, uz antologijsku partiju Tonija Kukoča (37 poena, trojke 11/12). 

Poslije toga uslijedila je egzibicija protiv Portorika 139:100, kasnije polufinale protiv Njemačke (89:64) i već opisano finale s Amerikom (86:76), uz briljatnu igru Divca (21) i Rađe (20). 

Avdić u Beogradu

Samir Avdić je impresije iz Beograda prenio za naš portal. U razgovoru za Avaz.ba kaže da je u Beogradu proveo dva predivna dana s igračima koji su u to vrijeme pronijeli slavu juniorske YU-košarke, a kasnije postali i vrhunski košarkaši u velikim evropskim i bh. klubovima. 

- Od svih igrača koji su donijeli svjetski naslov u Bormiju nisu bili samo Kukoć i Pavičević. Prisjetili smo se svih tih utakmica i pobjeda, posebno one dvije protiv Amerike koje su predvodili Kevin Pričard, Lari Džonson, Geri Pejton...  Poslije smo se malo družili, emocije su navrle i sve u svemu bilo je lijepo - kaže Avdić za Avaz.ba, dok sa suprugom vraćao u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije. 

S finalne utakmice protiv Amerike. S finalne utakmice protiv Amerike

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.