NOGOMET

FIFA odlučila stati na put Poljacima

Avaz.ba

17.11.2017

Nelogičnost i nepravda po kojoj je Poljska upala u prvu jakosnu grupu za žrijeb Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine zasmetala je čelnicime FIFA-e koji su morali djelovati. 

Prema vijestima iz Ciriha, odmah nakon SP-a u Rusiji idućeg ljeta, FIFA konačno mijenja način na koji se određuje ranking, pri čemu je ključan nestanak "rupe" koju su iskoristili Poljaci, tako što jednostavno nisu igrali prijateljske utakmice, da ne bi gubili bodove. Reprezentacije više neće moći popravljati svoj status izbjegavanjem prijateljskih utakmica.

 

Dvije promjene ključno će utjecati na novo određivanje rankinga. Od septembra iduće godine evropske te srednjo i sjevernoameričke reprezentacije igrat će Lige nacija i to u terminima koje je FIFA do sada rezervirala za prijateljske utakmice. 

To znači da će za 90 reprezentacija iz UEFA-e i CONCACAF-a preostati jako malo mjesta za prijateljske utakmice.

 

Ovaj trend proširit će se i na cijeli nogometni svijet, jer FIFA je potvrdila da na veliko priprema Lige nacija na teritorijima svih kontinentalnih konfederacija, što će dodatno reducirati broj termina za prijateljske utakmice.  

Druga bitna novost je promjena sistema rangiranja na FIFA ljestvici rankinga, što su potvrdili u sjedištu Svjetske nogometne federacije.

  - FIFA priprema reviziju njenog sistema rankinga i odluku će objaviti nakon završetka kvalifikacija za SP – objavila je FIFA. 

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.