SJEĆANJA

Pet godina bez Arsena Dedića: Čovjek kao on

Umro je na današnji dan u 78. godini. Danas objavljena biografija o ovom muzičkom velikanu, koju je napisao muzički kritičar Zlatko Gall

Dedić: Završio karijeru s 25 studijskih albuma. Agencije

Piše: L. K. P. / Avaz.ba

17.8.2020

Arsen Dedić preminuo je prije pet godina na današnji dan u 78. godini. Bio je jedan od najsvestranijih muzičkih umjetnika na ovim prostorima, koji je živio za muziku. Pisao je tekstove, aranžmane, note, pjevao ih i izvodio, a iza sebe je ostavio bogato naslijeđe, koje i današnje generacije vole i slušaju.


Tačno na ovu godišnjicu smrti bit će objavljena velika biografija „Čovjek kao on“ o ovom velikanu, koju je napisao Zlatko Gall, muzički kritičar i dugogodišnji Dedićev prijatelj te autor brojnih bilješki za njegova diskografska izdanja. Promocija knjige bit će održana 18. avgusta u Šibeniku, Arsenovom rodnom gradu.  



Dedić je rođen 1938. godine u Šibeniku. Agencije

Kulturno rođenje

Uz Gallove osvrte na albume i najznačajnije koncerte, "Čovjek kao on" nudi dubinski uvid u "fenomen" jedinstvenog pjevača, kantautora, muzičara i pjesnika, niz biografskih podataka najuže vezanih uz Arsenov umjetnički opus te izvatke iz brojnih Dedićevih intervjua, autobiografskih tekstova te najrelevantnijih zapisa o svim segmentima njegovog umjetničkog djelovanja.

Dedić je rođen 1938. godine u Šibeniku.

- Šibenik je mjesto koje mi je sve odredilo, ali moram reći da je Zagreb mjesto mog kulturnog rođenja - znao je govoriti Arsen.

U jednom je intervjuu kazao da je njegova majka na pitanje ko joj je najdraži pjevač, kazala: „Volim ja mog Arsena, ali mi je Mišo najdraži pivač.“ Upravo muzika ga je spojila s njegovom suprugom, muzičkom divom Gabi Novak, s kojom je bio u ljubavi više od četiri decenije.

- Bio je izuzetno velik, snažan i težak muškarac, a s druge strane je bacio to lavovsko u sebi i onda izlazio kao topao i mili čovjek. Nije mi lako bez njega - kazala je Gabi svojevremeno

Imaju sina Matiju, koji je, također, uspješan muzičar. Dedić je svojom muzikom obilježio i brojne predstave, ali i filmove i serije. Nagrade koje je dobio tokom života za bogati opus ne mogu se ni prebrojati.



Arsen, Gabi i Matija. Agencije

Jedan jedini

Poezija koju je pisao prevedena je na desetak jezika, a u mladosti je pisao pod pseudonimima Igor Krimov i Luka Juras. No, ipak će u sjećanju svih generacija, kako kažu, ostati jedan jedini i neponovljivi Arsen.


- Nastupati na estradi nije lak posao. Najlakše je ako imate standardnu fizionomiju, standardan glas, ako se standardno češljate, ako ste slatki i neupadljivi. Čim malo odstupite od toga, čim napišete neobičan stih, zapjevate drukčije ili lansirate kompoziciju koja malo odudara od standarda ili mode - bit će vam teže - pisao je u autobiografskom feljtonu „Plavom vjesniku“ 1968. godine.


Dedić je umro nakon teške bolesti 17. avgusta 2015. godine, a iako je, po vlastitoj želji, ukopan u Zagrebu, na komemoraciji u šibenskom kazalištu četiri dana nakon Arsenove smrti okupili su se brojni muzičari i važni ljudi s kulturne scene.


Autor je i izvođač mnogih šansona te pobjednik mnogih muzičkih festivala. Kao svestrani kompozitor komponirao je muziku za 34 filma, a kao neumorni kantautor završio je karijeru s 25 studijskih albuma koji su redom remek-djela hrvatske diskografije, kao i njegove briljantne zbirke poezije. Slovi za jednog od utemeljitelja šansone na našim prostorima.




Matija svira Arsena

Koncertom Matije Dedića na Tvrđavi Barone “Matija svira Arsena” Šibenik će obilježiti Arsenovu petu godišnjicu smrti. Koncert će se održati u skladu sa svim preporukama Nacionalnog štaba i uz pridržavanje epidemioloških mjera.


- Iščekivani koncert Matije Dedića na Tvrđavi Barone evocirat će ne samo emocije Arsenove muzike i stihova već i emociju porodice Dedić, Matije i Gabi i njihove povezanosti i privrženosti Šibeniku i šibenskom - stoji u najavi.


U Šibeniku je ovaj muzički velikan imao svoj posljednji koncert, i to zajedno sa suprugom i sinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.