PRIČE ZA VJEČNOST

Gabi Novak i Arsen Dedić: On me voli na svoj način

Običan par sa svijetlim i tamnim trenucima. Upoznali su se 1958. godine, a vjenčali 1973.

Arsen I gabi: Zajedno koračali kroz život. Agencije

Piše: L. KARAHMET - PUJAGIĆ / Avaz.ba

8.3.2020

Gabi Novak i Arsen Dedić živjeli su u skladnom braku 42 godine, a on je često naglašavao kako su mu upravo godine provedene uz Gabi bile najljepši dio života. Legendarni kantautor, pjesnik i šansonijer umro je u 78. godini života, u avgustu 2015.

-Imaš našeg Matiju i nastavi dalje - otkrila je Gabi Arsenove posljednje riječi.

U braku su dobili jednog sina, Matiju Dedića, a iz prvog braka s Vesnom legendarni muzičar ima kćerku Sandru Dedić-Slavica.


quote
<p>Iako je mislila da će svoju muzičku karijeru završiti puno ranije, legendarna diva Gabi Novak i danas vrijedno radi zajedno sa svojim sinom Matijom Dedićem</p><br>

Ljubavna idila


Zajednički život i brak velikana muzičke scene urodio je desetinama albuma i šansona uz koje su odrasle mnoge generacije. Pamte svi „Pamtim samo sretne dane“ i „On me voli na svoj način“, koje je Arsen napisao za svoju Gabi.

Arsen je uvijek govorio da su oni običan par sa svijetlim i tamnim trenucima.

- Sve oblike nasilja nas dvoje smo prošli zajedno i požar u kući, i gubitak prvog djeteta, i što su njoj radili, i što su meni radili… U Gabi sam našao podršku - izjavio je Arsen u jednom intervjuu i dodao da mu je Gabi obećala da će ga do kraja svom snagom štititi.

Uvijek je prevladavala slika o ljubavnoj idili između žene stijene i šutljivog umjetnika.

Upoznali su se 1958. godine u Zagrebu ispred bivšeg televizijskog studija na uglu zagrebačke Šubićeve i Zvonimirove ulice, u kojem je sada Češki dom. Oboje su u to vrijeme bili u braku, Gabi s kompozitorom Stipicom Kalođerom, s kojim je ostala sve do 1970. godine, a Arsen s Vesnom Matoš, nećakinjom pjesnika i noveliste Antuna Gustava Matoša. Nakon što su oboje ostali sami i rastavljeni od bivših partnera, postali su ljubavnici, zatim roditelji Matije, a mjesec dana nakon njegovog rođenja i bračni drugovi. Vjenčali su se 1973. godine.

Arsen i Gabi: U braku bili 42 godine. Agencije

Veliko poštovanje

Arsenov se jedan album zvao “Imena žena”, jer je imao dosta pjesama koje je posvetio bivšim romansama ili sebi bliskim osobama, međutim, mnoge su tvrdile da je baš njima posvetio evergreen “Tvoje nježne godine”, ali Arsen ističe da je u jednom trenutku počeo potpuno novi život i tada je sreo Gabi.

-Moje poštovanje prema Arsenu bilo je veliko, kakav god je bio „fakin“. On je dobro znao da će naći u meni ženu koja će ga podržavati do posljednjeg časa, koja će ga njegovati, čuvati, biti na njegovoj strani i nikada izgovoriti nešto ružno - rekla je Gabi nakon Arsenove smrti.

Zajedno su koračali kroz život, i privatno i poslovno, te su bili jedno uz drugo baš onako kako su se zakleli, u dobru i u zlu.

Arsen je bio kantautor, pjesnik, kompozitor filmske i pozorišne muzike, ljubitelj žena i života. Govorio je da je “muzičar opšte prakse” i da cijeli njegov život može da stane u dvije riječi: cirkus i žene. Ovaj veliki i osvjedočeni srcelomac zbog kojeg su žene ludjele, ipak svojim najvećim uspjehom smatra što je sreo Gabi Novak.

Gabi zamijenila Josipu

Gabi i Arsena spojila je muzika.

-Ja sam tada bio tek estradni početnik, a Gabi je pjevala s muzičarima kao što je bio Luis Armstrong (Louis) – ni manje ni više - priznao je Arsen supruzi veliki uspjeh.

Iako su se poznavali od 1958. godine, mediji su o njihovoj romansi počeli pisati tek krajem sedamdesetih.

Pred turneju po SSSR-u, na kojoj je iznenada Josipu Lisac zamijenila Gabi Novak, saznalo se da je na pomolu brak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.