10 GODINA NA SCENI

Bojan Gluvajić, frontmen grupe "Ničim izazvan", uoči svirke u kultnoj "Slogi": Između Sarajeva i Beograda nikad nije bilo problema

Za rođendanske koncerte smo povećali broj članova grupe na čak 15

Gluvajić: Ljubav je ključ. Instagram

Piše: N. Ajnadžić

17.11.2022

Srbijanska grupa „Ničim izazvan“ stiže u glavni grad BiH sutra, 18. novembra. Nastupit će u kultnom sarajevskom klubu „Sloga“. Iako ovaj bend ima svoju publiku ovdje, rijetko su viđeni gosti, a, kako su istaknuli, nadaju se da će se to promijeniti.


Mostar kao baza

Bojan Gluvajić jedan je od dva frontmena ove grupe, a na naš poziv se javio iz Novog Sada, gdje će nastupiti u nedjelju, 20. novembra.

- Namjera nam je bila da dođemo dan prije nastupa, jer stvarno volimo Sarajevo, ali, nažalost, zbog svih obaveza, nećemo uspjeti. Mostar i „Pavarotti“ studio su nam baza za snimanja i nove pjesme, pa nam je Sarajevo uvijek usputna stanica - rekao nam je Gluvajić.

Dodao je da se, nažalost, veoma slabo poznaju sa sarajevskom publikom, iako su dio muzičke scene već deset godina.


Grupa "Ničim izazvan". Vukašin Danilović

- Samo dva puta smo imali priliku da sviramo u Sarajevu. Jednom je to bilo na nekim samim počecima, a drugi put za vrijeme Sarajevo Film Festivala. Ovo će nam biti prvi ozbiljniji koncert. Iako znamo da imamo publiku u Sarajevu, ovo će nam biti prilika da se bolje upoznamo - istaknuo je Gluvajić.

Ovaj bend je karakterističan i po broju članova. Naime, u redovnom sastavu ih bude osmero do devetero. A Gluvajić nam kaže da im ne treba mnogo da se dogovore.


Koja je tajna

- To podrazumijeva puno žrtvovanja ostalih obaveza. Za rođendanske koncerte smo povećali broj članova, čak nas je 15. Tek je prava majstorija izvesti i organizovati sve to. Stvar je u tome što je to nama svima neviđeni užitak. To je tajna. Volimo to što radimo i muzika nam je oaza, bijeg iz nekih problema koje svi mi imamo. Dok je tako, „Ničim izazvan“ će sigurno da stvara i da postoji. Tajna je stvarno u ljubavi, ona je ključ - kazao je Gluvajić.

Smatra i da vlada dobar odnos između Sarajeva i Beograda.

- Nisam nikada ni osjetio da u saradnjama ili slušanju muzike postoji bilo kakav problem. Svi mi imamo puno prijatelja iz Sarajeva. I naš producent Đani Pervan je iz Sarajeva. Generalno, volimo Sarajevo i rado dođemo. A, čini mi se, i Beograd voli da čuje sarajevske bendove - zaključio je Gluvajić.

Kakav je trend

Svaka pjesma grupe „Ničim izazvan“ je sama za sebe, priča svoju priču.

- To se neće ni sada promijeniti. I dalje će biti onako kako mi to volimo, samo snažno i bezveze. Da je svaka pjesma stvarno za sebe, govori to da nismo uspijevali da albume povežemo u tematske cjeline. Najčešće radimo tako što izbacimo četiri ili pet pjesama i onda ih dopunimo i spojimo u jedan album. Jednostavno, takav je trend, da se pjesme izbacuju često, pa je teško čuvati deset pjesama za album - naveo je Gluvajić.

Nemamo rok

Planirano je da „Ničim izazvan“ uskoro objavi novi, četvrti studijski album.

- Najbolja stvar je što mi nemamo rok. Ove godine smo izdali EP album, kao i šest pjesama i šest spotova, tako da nemamo pritisak za taj album. Ali, ako ne bude do kraja godine, što je vrlo vjerovatno da neće, onda ćemo ga početkom sljedeće godine objaviti - rekao je Gluvajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.