LEGENDA FORMULE 1

Dan kada je otišao "Kišni čovjek": Prije velike tragedije sve je ostavio siromašnoj djeci Brazila

28 godina od smrti Airtona Sene

Sena: Trostruki šampion. ARHIV

A. V.

1.5.2022

Na današnji dan prije 28 godina poginuo je jedan od najvećih vozača Formule 1, za mnoge i najveći - Airton Sena (Ayrton Senna).

"Kišni čovjek", kako mu je bio nadimak, stradao je tokom utrke za Veliku nagradu San Marina 1994. godine, kada mu je u sedmom krugu otkazao upravljački mehanizam, nakon čega se pri brzini od preko 300 km/h zabio u zid.

Senin uništeni bolid nakon nesreće. ARHIV

Legendarni Brazilac je u karijeri trijumfovao 41 put, još 39 puta se našao na podijumu, osvojio je tri titule šampiona i ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši ikada.

Vladao je ulicama Monte Karla i od svog debija u Formuli 1 1984. godine branio je boje Tolemana, Lotusa, McLarena i Williamsa.

Kako je jednom prilikom rekla njegova sestra, bio je pobožan katolik i rano ujutro na svoj sudnji dan otvorio je Bibliju i čitao.

Sena s obožavateljicom. ARHIV

A kakav je bio čovjek govori informacija koja je otkrivena tek nakon njegove smrti. Siromašnoj djeci Brazila donirao je preko 400 miliona dolara, praktički sve što je zaradio u grandioznoj karijeri.

Kad se sve zbroji, ne čudi što ga u zemlji fudbala smatraju svojim najvećim sportistom odmah uz bok Peleu.

Brazilski nogometni reprezentativci posvetili su mu naslov prvaka svijeta koji su osvojili dva mjeseca kasnije u SAD-u. Bio je to jedan od najdirljivijih trenutaka u svijetu sporta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.