NAJAVE

Uskoro obnovljeni Mercedes GLS

Svjež izgled, novi softver i promjene opreme

Mercedes: Još se skriva mnogo toga. Mercedes-Benz

N. D.

2.4.2023

Seriji obnovljenih Mercedesovih modela će se 4. aprila pridružiti i dotjerani GLS.

Mada njemački proizvođač još ne otkriva detalje, uz jednu zatamnjenu tizer sliku ide i najava da će cijela GLS linija dobiti „svjež izgled, novi softver i promjene opreme“.

Iako na slici nema mnogo toga da se vidi, ranije špijunske fotografije su pokazale da će veliki crossover dobiti izmijenjenu prednju masku i sportskiji prednji branik. Zadnji dio ne bi trebalo da doživi veće promjene, budući da se očekuju samo ažurirana svjetla.

Unutrašnjost bi trebalo da ide stopama obnovljenog modela GLE i da dobije novi volan i materijale.

Uz sve to, očekuju se i revidirana oprema, novi USB portovi za punjenje i MBUX infotainment sistem druge generacije sa ekranom od 12,3 inča (uz bežični Android Auto i Apple CarPlay, kao i „interaktivniji i sposobniji“ glasovni asistent).

Kao i GLE, dotjerani GLS 450 bi mogao da ima unaprijeđeni 3,0 litarski motor koji razvija 280 kW/380 KS i 500 Nm obrtnog momenta, što bi bilo blago poboljšanje od 10 kW/13 KS.

Očekuje se i novi GLS 450e plug-in hybrid koji bi dobio 2,0 litarski četvorocilindrični turbo motor, električni motor i bateriju od 23,3 kWh. U Mercedesu GLE ova kombinacija daje 284 kW/386KS i 649 Nm obrtnog momenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.