BORILAČKI SPORTOVI

Novi protivnik za spas karijere Tonija Fergusona

Ferguson se smatra jednim od najvećih boraca lake kategorije u UFC svih vremena, ali nikada nije osvojio šampionski pojas

Toni Ferguson. Agencije

A. M.

13.3.2021

Nekadašnji privremeni prvak UFC u lakoj kategoriji (do 70 kg) Toni Ferguson (Tony) nalazi se u seriji loših rezultata. Nakon dva teška poraza zaredom borit će se protiv iskusnog Benila Darijuša (Beneil Dariush) u pokušaju da se vrati u vrh divizije kojom je nekada dominirao. Borba je zakazana za 15. maj.

Ferguson je ubjedljivo poražen u prethodna dva izdanja, pa će okršaj sa Darijušom biti ključan za nastavak njegove karijere u UFC.

Ferguson je bio u seriji od 12 pobjeda prije nego što je u maju 2020. godine zaustavljen nokautom protiv Džastina Gejdžija (Justin Gaethje) u borbi u kojoj je zadobio mnogo udaraca. Zatim je u oktobru poražen i od Čarlsa Olivere (Charles) ubjedljivom jednoglasnom odlukom.

Ferguson se smatra jednim od najvećih boraca lake kategorije u UFC svih vremena, ali nikada nije osvojio šampionski pojas. Njegova borba sa Habibom Nurmagomedovom (Khabib) otkazivana je nevjerovatnih pet puta iz najrazličitijih razloga. U profesionalnom oktagonu ostvario je 25 pobjeda (12 KO, 8 sabmišna) i 5 poraza.

Darijuš je asirskog porijekla, rođen je u Iranu, ali je od devete godine u SAD. U profesionalnoj karijeri je ostvario 20 pobjeda (5 KO, 8 sabmišna), 4 poraza i 1 remi. Trenutno se nalazi u sjajnoj seriji od šest pobjeda u UFC.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.