INTERVJU

Duško Vujošević za „Avaz Sport“: U teško vrijeme govorio sam o teškim temama!

E. JESENKOVIĆ

13.5.2018

Duško Vujošević je mnogo više od košarkaškog trenera. Za generacije igrača koje je odgojio čuveni je stručnjak predstavljao i učitelja života, čiji utjecaj i značaj prevazilaze dimenzije košarkaškog terena. 

Sportskoj, ali i ne samo sportskoj javnosti u Bosni i Hercegovini predstavio se u emotivnom pismu prošle godine, nakon izbora za selektora “Zmajeva”.

- Bosna i Hercegovina je važan dio moga života, moga rada, moga bavljenja sportom. I neraskidiv dio onih uspomena bez kojih bi moj život bio siromašniji - napisao je tada Vujošević, naglasivši da “BiH na geografskoj karti ima oblik srca, a srce toga srca je grad Sarajevo”.

- Uvijek sam s radošću dolazio u taj grad, i kada sam vodio utakmice i kada nisam. A Sarajevo je, po mnogo čemu, bilo jedan od najljepših gradova za ljudske susrete u Jugoslaviji. Jedinstvenoj i lijepoj zemlji u kojoj sam se rodio i čiji nestanak je za mene jako bolan - naveo je tada Vujošević.

Nije se povukao ni pred onima kojima se nije svidjelo ovakvo obraćanje trenera rođenog u Podgorici, a već decenijama stanovnika Beograda, a još manje pred protivnicima na terenu...

Nagrada je stigla prije nekoliko dana, kada je Vujoševiću na svečanoj sjednici Skupštine uručeno priznanje za počasnog građanina Kantona Sarajevo.

- Meni je ovo veoma drago priznanje, koje smatram koliko velikom nagradom toliko i velikom obavezom - kaže Vujošević (59) na početku razgovora za “Avaz Sport”.

Dodaje da priznanje ne shvata kao nagradu za dosadašnji rad s našom reprezentacijom, već više kao priznanje za sve što je do sada uradio, ne samo u košarci.

- Ovo prepoznajem kao nagradu za cjelokupan rad i trud, kao i za to što sam lično smatrao da imam obavezu da o teškim temama govorim i u neko naše teško vrijeme, što je očito prepoznato - kaže Vujošević.

Već narednog mjeseca Vujoševića i “Zmajeve” očekuju dvije odlučujuće utakmice u borbi za plasman u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Veliki je to rezultat ako se zna da smo prošle godine, u nikad težoj i igračkoj i materijalnoj situaciji, bili prisiljeni igrati čak i pretkvalifikacije.

- Kao što sam rekao na svečanosti prilikom dodjele priznanja, reprezentaciju sam preuzeo u specifičnom trenutku, kada sam stigao na brod koji tone i kad je izgledalo da su ga svi napustili.

No, nismo odustali od namjere da pravimo novu, mladu reprezentaciju - izjavio je Vujošević.

Okosnica ekipe

Reprezentacija BiH će 29. juna u Tuzli ugostiti Francusku te 2. jula gostovati Belgiji u Antverpenu. Da bismo i teoretski osigurali proboj u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini, potrebna nam je jedna pobjeda iz preostala dva meča grupe E.

- Upravo definiramo spisak, ali ne bih volio da igrači kroz medije saznaju ko će biti pozvan, a ko ne. Kad ih sve iskontaktiramo, imat ćemo jasnu situaciju. U svakom slučaju, okosnica će biti igrači koji su iznijeli dosadašnji tok kvalifikacija - kaže Vujošević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.