KOŠARKA

Timur Ovčina: Sarajevo je živjelo za Bosnine utakmice

Stanje u klubu nije najbolje, ali čast je nastupati za nekadašnjeg prvaka Evrope, kaže mladi centar

Ovčina: Član zlatne generacije iz 2015. godine. Arhiv

Jasmin Alibegović

4.4.2019

Timur Ovčina bio je član zlatne generacije iz 2015. godine, kada je kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine postala prvak Evrope na šampionatu u Litvaniji. 

U razgovoru za "Dnevni avaz", Ovčina je govorio o svojoj karijeri, klubu Bosna-Royal za koji trenutno nastupa, ali i o Džananu Musi s kojim je svojevremeno dijelio svlačionicu. 

Slabi uvjeti

- Stanje u Košarkaškom klubu Bosna-Royal nije najbolje. Ipak, čast je nastupati za nekadašnjeg prvaka Evrope. Imam priliku za igru i time sam zadovoljan. KK Bosna je u periodu dok sam odrastao bio veoma popularan.

Grad Sarajevo je svake subote živio za Bosnine utakmice. Otišao sam na jednu utakmicu Bosne i čim sam shvatio šta je košarka, ljubav se javila i počeo sam trenirati - kaže Ovčina. 

Smatra da je podrška države prema košarci već dugi niz godina užasna, a otkrio nam je i zbog kojih razloga nije otišao van granica naše zemlje.

- Premalo se ulaže u sport koji nam je kroz historiju donio najviše uspjeha. Uvjeti za razvijanje nisu baš najbolji u BiH. Ostao sam ovdje jer sam se, osim sportu, dosta posvetio i akademskim obavezama. Mislim da nisam pogriješio - kaže Ovčina. 

O svojoj budućnosti u svijetu košarke ne razmišlja mnogo.

- Od sljedeće sezone sam slobodan igrač, prioritet mi je, osim sportske karijere, završiti i fakultet - ističe 20-godišnji centar. 

Ujedinili državu 

Svojim najvećim uspjehom smatra upravo titulu prvaka Evrope, kada su "Zmajići", predvođeni selektorom Josipom Pandžom, u Kaunasu porazili domaću selekciju Litvanije i donijeli beskrajnu radost cijeloj našoj državi.

- Sjećanja i emocije za taj period su posebni. Ujedinili smo čitavu BiH u taj mjesec Eurobasketa. To je, naravno, pozitivno utjecalo i na moju karijeru - ističe Ovčina. 

Našu selekciju je do najsjajnijeg odličja tada predvodio sjajni Džanan Musa, koji je bio proglašen za najboljeg igrača prvenstva.

- Džanan je odlična osoba, a njegovo igranje za NBA tim govori kakav je kao igrač. Veoma mi je drago što je napravio ogroman uspjeh - naglasio je mladi bh. košarkaš.

Izuzev Muse, dragulja iz Bihaća, ostatak zlatne generacije nije napravio neki veći iskorak u karijeri. 

- Ostatak generacije nadolazi, očekivalo se previše od momaka koji imaju samo 16 godina. Smatram da se svi razvijaju dobro i nadam se da će svi stasati u ozbiljne igrače - mišljenja je Ovčina.

Podrška Nurkiću

Za našeg najboljeg košarkaša Jusufa Nurkića, koji je nedavno doživio tešku povredu u meču NBA lige, mladi košarkaš imao je samo riječi podrške.

- Užasna povreda, ali vjerujem da će se oporaviti na pravi način - istakao je Ovčina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.