ŠVEDSKA

Savez zauzeo jasan stav: Košarkaš izbačen iz reprezentacije jer je potpisao za ruski klub

Šveđani su odlučili da do daljnjeg Jerebko neće igrati za nacionalni tim, te su poručili kako su iznenađeni potezom svog igrača

Jerebko na udaru švedske javnosti. Twitter

M. K.

31.3.2022

Švedski košarkaš Džonas Jerebko (Jonas) nedavno je potpisao za moskovski CSKA, ali je tom odlukom presudio sebi kad je njegov status u selekciji Švedske u pitanju.

Naime, Šveđani su odlučili da do daljnjeg Jerebko neće igrati za nacionalni tim, te su poručili kako su iznenađeni potezom svog igrača.

- Kao igrač reprezentacije Jerebko je predstavnik švedske košarke. Također, on je čovjek s kojim kao organizacija imamo ljudske odnose. Zato je bilo ključno porazgovarati s njim prije nego što objavimo svoju poziciju. Generalni sekretar Saveza Frederik Đolamo (Joulamo) razgovarao je s njim o njegovu izboru igranja u Rusiji i rekao mu kako se 'to direktno suprotstavlja s vrijednostima švedske košarke'. Nakon ovog razgovora smo primorani izjaviti kako više nema uslova da Jerebko predstavlja švedsku košarkašku reprezentaciju, piše u saopštenju Saveza.


Jerebko je deset godina proveo u NBA igrajući za Detroit Pistonse, Boston Seltikse, Utah Džez i Golden Stejt Variorse, a posljednje dvije godine je nosio dres Himkija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.