SPORT I POLITIKA

Rusi prijete rođenom Ukrajincu: Traže da se vrati u Moskvu i nastavi igrati za CSKA

Ovim pismom klub traži da se Džoel Bolomboi vrati najkasnije do 1. maja 2022. godine, piše u poruci koju je igrač dobio putem elektronske pošte

Džoel Bolomboi. AFP

G. Š.

27.4.2022

Neki su sportisti odlazili iz Rusije, pa se vratili, neki nisu ni napuštali Moskvu nakon što je počela agresija na Ukrajinu koja traje već dva mjeseca, ali ima i onih košarkaša moskovskog CSKA koji se nakon napuštanja kluba u njega više ne misle vraćati. Jedan od takvih je Džoel Bolomboi (Joel Bolomboy), 28-godišnje visoko krilo zanimljivog životopisa, prenosi SN.


Rođen u Donjecku

On je još od 2018. godine igrač CSKA, a iako odrastao u Teksasu, do svoje je treće godine života boravio u rodnom Donjecku. Dakle, jasno je zbog čega rođeni Ukrajinac ne želi natrag u CSKA. No, klub traži da se Bolomboi vrati, a prepisku s potpredsjednicom Natalijom Furajevom objavio je i na svom Instagramu.

- Ovim pismom klub traži da se Džoel Bolomboi vrati najkasnije do 1. maja 2022. godine. U suprotnom, morat ćemo utvrditi da je zbog napuštanja lokacije, igrač prekršio uslove ugovora o radu te ćemo biti primorani primijeniti članak 6.3 ugovora o radu, odnosno klauzulu 7. dodatnog ugovora o radu - piše u poruci koju je igrač dobio putem elektronske pošte.

- Također, želimo Vas obavijestiti da koristeći pravo po sporazumu s EFA-om, oduzimamo po jedan posto od bruto godišnje zarade za svaku (ukupno sedam) utakmicu Eurolige koja se igrala pred 30 posto kapaciteta dvorane, pa stoga morate vratiti iznos od * američkih dolara (prekriveno blurom). Nadalje, morate vratiti i pretlaćenu odštetu za agente u iznosu od * američkih dolara (također prekriveno) - nastavlja potpredsjednica Furajeva.

Već sam vam rekao da se neću vratiti

 Lijepo Vas molimo da nam pošaljete prihvaćanje ovih uslova do 28. aprila. Ako ne prihvatite ili ne odgovorite na ovo, morat ćemo pokrenuti pravnu proceduru - potpisuje Natalija Furajeva.

Nije poznato je li Džoel Bolomboi odgovorio potpredsjednici kluba, ali sudeći po onome što je objavio na svom Instagram Storyju, jasno je kakav će odgovor biti, bude li ga uopšte.

- Odlazite! Već sam vam rekao da se neću vratiti. Prijetite i pokušavate kažnjavati igrače, na taj način činite da oni rade to što vi želite. Rekli ste meni i cijeloj ekipi da možemo otići, a razumijete da je rusko-ukrajinska situacija eskalirala - napisao je Bolomboi označivši pritom Furajevu, klub CSKA, udrugu Euroligaških igrača (ELPA), Euroligu te portal "Eurohoops".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.