PRVI ČOVJEK NBA LIGE

Silver najavio revolucionarnu promjenu na NBA draftu: Jokić jedan od razloga

On smatra da je nepravedno da igrači koji budu izabrani u drugoj rundi ne dobiju svoj trenutak slave

Adam Silver. AP

N. H.

7.12.2023

Adam Silver, komesar NBA lige, ponovo se dotakao teme promjena na NBA draftu. Glavna promjena koju bi on želio uvesti je da draft traje dva umjesto jednog dana. 

Naime, kako Silver ističe, sve više talenata utjecalo je na ovakvo razmišljanje i prvi čovjek NBA lige smatra da je nepravedno da igrači koji budu izabrani u drugoj rundi ne dobiju svoj trenutak slave, nego budu prikazani prilično kasno, kada mnogi više ni ne gledaju TV. 

Već je poznata priča da je za vrijeme odabira trenutno jednog od najboljih košarkaša svijeta Nikole Jokića na TV-u išla reklama za lanac brze hrane "Taco Bell". 

- Meni se čini nepravednim da igrači koji su izabrani u drugom krugu budu u programu pola sata iza ponoći. Držim se igrača koji mi padaju na pamet, Jokića (41. pik 2014. godine) i Drejmonda Grina (35. pik 2012. godine). Ovo su samo dva primjera koja imam na umu, igrače Ol-star, MVP kalibra, kao igrače iz drugog kruga na draftu - istakao je Silver, pa nastavio:

- Talenat je danas ogroman, a interesovanje javnosti toliko da obje runde zaslužuju udarni termin. Druga prednost je da se da više vremena oglašivačima, medijima da bolje razumiju ko su ti igrači, malo više vremena između izbora, da razgovaraju o tome ko su i zašto imaju smisla za ove timove. Ali pored svega toga, ova revolucija bi također omogućila generalnim menadžerima da imaju više vremena za razmišljanje nakon prvog kruga. Mislim da stižemo. Radimo na tome sa našim partnerima kako bismo osigurali da ima smisla za sve. Ali za mene to izgleda očigledno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.